Snoen Blogger

Forlatt Lama

Høyre-toppenes flammende støtte til Tibet er slukket av diplomatiets champagne.

Høyre-toppenes flammende støtte til Tibet er slukket av diplomatiets champagne.

Den 16. desember 2009 stilte stortingsrepresentant Olemic Thommessen følgende spørsmål i Stortingets spørretime:

”Vil utenriksministeren ta skritt til at Tibet også bringes på dagsordenen i den kinesisk-norske dialogen.”

Det var naturlig, siden Thommessen var leder for den tverrpolitiske Tibet-komiteen på Stortinget. I 2008 var han med på å ta imot Tibets uoffisielle utenriksminister i Stortinget, og ifølge NTB ”forsikret både henne og den oppmøtte pressen om at det var et samlet Storting som sto bak invitasjonen av henne.”

Så sent som i 2012 tok han imot ”sannhetens flamme” på Egertorget, etter en fakkelstafett til støtte for Tibet gjennom Europa.

I dag er samme Thommessen Stortingspresident, og ”sannhetens flamme” har visst sluknet.

Thommessen svarer nei til å møte Tibets åndelige leder Dalai Lama når ham kommer på besøk til Norge 7-10. mai. Thommessen har foretatt en «helhetlig vurdering»:

”Jeg vil ikke nøre opp under dagens vanskelige situasjon. At vi ikke er i dialog nå, er også et menneskerettighetsproblem. Vi må fortløpende vurdere hva som er i Norges interesse. En slik vurdering tilsier at jeg som landets høyest rangerte politiker ikke møter ham nå.”

Det offisielle Norge vil altså ikke lenger snakke med en okkupert nasjons leder, fordi okkupasjonsmakten da ville bli sure, og fortsette sin isfront overfor norske myndigheter og fortsette å legge hindringer i veien for handel og næringsvirksomhet.

Ikke bare det: Stortingsrepresentanter som vil møte tibetaneren får ikke en gang låne Lagtingssalen av Thommessen, mens tilfeldige skoleklasser får det. Og Dalai Lamas sendemann fikk ikke møte noen fra regjeringspartiene da han i januar var i Norge for å forberede møtet.

Norske myndigheter har tradisjon for å snakke med fredsprisvinner Dalai Lama når han er i Norge. Statsministeren mottok ham i 2005, og stortingspresidenten i 2000 og 2005.

Hva har skjedd? Fredsprisen til Liu Xiabo har skjedd. Det har altså ingenting med Tibet å gjøre, men alt å gjøre med Kinas aggressive reaksjoner på sitt tap av ansikt.

Brende har lagt vekk roperten
Utenriksminister Børge Brende har også en lang historie som talsmann for Tibets sak, og var leder av Stortingets Tibet-komite i 2000, da han møtte Dalai Lama.

NRK minner om:

”Da var tonen en annen da utenriksminister Børge Brende satt i opposisjon og satt som leder av Stortingets Tibetgruppe i 1998.

Vi krever at den norske utenriksministeren og regjeringen tar opp Tibet-spørsmålet i FN, sa Brende med ropert foran Stortinget på en markering av Kinas okkupasjon av Tibet.”

Nå vil ikke UD en gang svare på invitasjonen til å møte Dalai Lama, siden møtet er hele fire uker frem i tid, og utenriksministeren sikkert har mye å holde fingrene i. Roperten er ikke bare erstattet med innestemme. Den er erstattet med total taushet. (Men å gi u-hjelp til Kina, det har Brende tid og råd til.)

Solberg har også gjemt seg
Statsministeren vil heller ikke svare, og viser til UD.

Under OL i Sotsji mente mange, meg selv inkludert, at den norske regjeringen ikke burde delta under åpningsseremonien. Dette ble kontant avvist. Slik lød det i forkant av OL i Beijing i 2008:

”Høyre mener at den norske regjeringen bør boikotte åpningsseremonien i årets sommer-OL.

– Vi mener at det er helt sentralt at norske myndigheter markerer en tydelig avstand til den måten Kina håndterer menneskerettighetene på. Og den måten Kina gjennom undertrykkelsen i Tibet nå demonstrerer et fravær av respekt for menneskerettighetene, sier Høyres stortingsrepresentant Olemic Thomessen. ”

Og statsministeren som nå er helt stille, tok i 2008 sammen med Thommessen opp bruddene på menneskerettighetene i Tibet og Kina. Som det heter på Høyres egne nettsider:

”Høyre representantene Erna Solberg og Olemic Thommessen mente det nå er viktig å følge opp presset mot kinesiske myndigheter og viste til de internasjonale utspill som har kommet både i forhold til offisielt fravær under åpningsseremonien og gjennomføring av møter med tibetanernes åndelige overhode, Dalai Lama.”

Det er lett å tilgi feil bruk av ”i forhold til”.

Så lett bør ikke Høyre-toppene komme unna sin faneflukt. De vil sikkert unnskylde seg med at det er annerledes å være i posisjon enn i opposisjon. I så fall må vi vel forstå all aktivitet før september 2013 som posering.

Det handler om penger
Aftenpostens Kristoffer Rønneberg kritiserte 28. februar i år det manglende samsvaret mellom hva Høyre-toppene mente før og hva de gjør nå som de har makt. Penger står sentralt:

”Straffen for å treffe Dalai Lama kan bli redusert lakseimport til Kina. Laksenæringen vil klandre regjeringen for tapte inntekter, selv om bransjen i 2013 eksporterte rekordmye fisk.

Dette handler altså ikke bare om en diplomatisk konflikt, men også om hvordan denne konflikten kan skape krøll i styresmaktenes forhold til landets nest viktigste eksportnæring.”

Vi er vel kjent med lobbyvirksomheten som Gerhard Heiberg og andre næringslivsfolk som tjener penger på et godt forhold til diktatorene i Beijing bedriver. Der i gården er som kjent standpunktet at Norge må uttrykke forståelse for at kineserne undertrykker sitt folk og tibetanerne. Høyres største sponsor Stein Erik Hagen, mener sågar, sammen med skipsreder Morits Skaugen jr, at man bør gi Fredsprisen til det kinesiske regimet. De får jo togene til å gå presis, bygde Autobahn, eller hva det nå var …

Jeg slutter meg til Rønneberg:

”Og man kan spørre: Har vi råd til å la myndighetene i Kina diktere hvem Norges statsminister skal treffe i Oslo? Utenriksminister Børge Brende burde kanskje spørre Tibet-aktivisten Børge Brende om svaret.”

 

Alle artikler på Minervanett er gratis. Men arbeidet som ligger bak, er ikke gratis, og Minervanett er avhengig av større og mindre bidragsytere.

Hvis du setter pris på å ha Minerva som en stemme i den offentlige debatten, vil vi oppfordre deg til å gi et lite bidrag.

Støtt oss med 100,- ved å sende ”MINERVA” til 2300 eller følg denne lenken for å donere et valgfritt beløp via Paypal.

Takk for din støtte!

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden