NYHET

Forskningsfunn peker mot at korona kom til Norge allerede i 2019

Forskere ved Akershus universitetssykehus har testet 6520 blodprøver fra gravide kvinner for antistoffer mot Covid-19. Det første positive funnet stammer allerede fra desember 2019.

Publisert Sist oppdatert

Det første offisielt bekreftede tilfelle av SARS-CoV-2 i Norge er fra 26. februar 2020, etter at en kvinne som hadde returnert fra Kina testet positivt i Tromsø. Men fortellingen om at hun var den første med Covid-19 i Norge står nå potensielt for fall.

For i en ny forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Epidemiology & Infection fremviser forskerne Anne Eskild, Lars Mørkrid, Siri Beisland Mortensen og Truls Michael Leegaard ved Akershus universitetssykehus at flere blodprøver tatt av gravide kvinner ved sykehuset har gitt positive utslag for antistoffer mot SARS-CoV-2 forut for det tidligst kjente norske smittetilfellet.

Deres funn kommer som følge av et ønske om å kartlegge den norske koronapandemien, der man har sett etter antistoffer mot koronaviruset i blodprøvene til 6520 gravide kvinner i nedslagsfeltet til Akershus universitetssykehus. Det tidligste positive funnet stammer allerede fra desember 2019, og med til sammen fire positive tester for antistoffer før mars 2020.

Om funnene skriver forskerne derfor at deres resultater «tyder på at SARS-CoV-2 var til stede i Norge i desember 2019, eller muligens tidligere». Funnet er imidlertid ikke helt sikkert, forklarer medforfatter Truls Michael Leegaard til Minerva

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS