Heimevernet under øvelse Tyr i Oslo / The Norwegian Home Guard during exercise Tyr in Oslo
Heimevernet under øvelse Tyr i Oslo / The Norwegian Home Guard during exercise Tyr in Oslo

Veldig spesielle eller veldig vanlige mennesker

JAKTEN PÅ HØYREPOPULISMEN: Hverken forsvarspolitikk, familiepolitikk, ulv eller bompenger forholder seg til den tradisjonelt viktigste skillelinjen i norsk politikk – økonomi, skatt og offentlige utgifter.

Publisert Sist oppdatert

I denne artikkelserien om alternative strømninger i det norske samfunnet har jeg møtt tre mennesker som selv opplever at de ikke blir hørt av etablerte politiske sjikt eller i mediene.

Det kan dreie seg om en geografisk dissonans, at avstanden fra Oslo er såpass lang at man ikke har de samme muligheten for å bli hørt. Men når vi ser på protestene mot bompenger, virker det tvert imot som at Oslo og sentrale strøk av landet er denne bevegelsens kraftsenter.

I artikkelserien har jeg intervjuet en ulvemotstander, en representant for det såkalte «kristenhøyre» og en bompengemotstander. Isolert sett har ikke disse tre personene mye mer til felles enn at de opplever en avstand til en elite eller et meningsbærende sjikt i samfunnet. Øyvind Bæk er til forskjell fra de to andre en etablert lokalpolitiker og tidligere NRK-journalist, mens kristen-taleren Lill May Vestly og bilisten Johan Morten Nome i større grad føler seg utelukket av det gode selskap.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS