SPALTIST

For Vesten har Ukraina blitt en styrkeprøve, en vi ikke har råd til å tape. Mye har blitt lagt på bordet, ikke minst NATOs troverdighet, skriver Asle Toje.

Vestens styrkeprøve

Et svekket Vesten har oppsøkt en strid vi ikke kan tape.

Publisert

Ludvig XVI er en misforstått hersker. Du vet, den ubrukelige franske kongen som ble bedratt av sin nytelsessyke dronning og mistet hodet (i bokstavelig forstand). Det problematiske ettermælet ble kanonisert av et nytt regime som trengte et ubetinget onde for å gi seg selv legitimitet.

Filosofen Will Durant beskrev i 1975 hvordan kveilen av hendelser som endte i den franske revolusjonen begynte med en stedfortrederkrig. Ludvig valgte å støtte den svake parten, uten selv å gå til krig. Uten fransk støtte ville den amerikanske revolusjonen av 1776 trolig endt annerledes.

Krigen gjorde Frankrikes gjeldsbyrde uutholdelig, samtidig som at kongen visste at samfunnets nedre tredjedel allerede bar for mye av skattebyrden. Kongen ville reformere. Men elitene var lite interessert i å omfordele, og borgerskapet mente de var det virkelige offeret. Resten er historie.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS