NYHET

Frank Bakke-Jensen i samtaler med USA forsvarsminister i 2018 Foto: (DoD photo by U.S. Army Sgt. Amber I. Smith
Frank Bakke-Jensen i samtaler med USA forsvarsminister i 2018 Foto: (DoD photo by U.S. Army Sgt. Amber I. Smith

– Jeg er ikke så opptatt av prosenttelling

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener NATOs toprosentsmål er et irrelevant utgangspunkt når fremtidens forsvarsbudsjett skal bestemmes. Han avviser samtidig kategorisk Sverre Diesens kritikk om at regjeringens bestilling til forsvarssjefens fagmilitære råd er gitt på feilaktige premisser.

Publisert Sist oppdatert

I et nylig intervju til Minerva kritiserte Sverre Diesen mot mandatet forsvarssjefen fikk av regjeringen når han skulle utarbeide sitt fagmilitære råd.

Diesen mener dette hverken har hatt høyde for kostnadsjusteringer som FFI presenterer i sitt innspill til ny langtidsplan for Forsvaret, eller for den nye beregningsmodellen for NATOs toprosentsmål.

Ifølge Diesen bidrar disse to endringene til at det økonomiske handlingsrommet for utvidelse av forsvarsbudsjettet i henhold til målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar krymper betraktelig. Slik mener den tidligere forsvarssjefen at det bare er det minimumsalternativet i det fagmilitære rådet – som forsvarssjefen selv karakteriserer som altfor dårlig – som er det eneste realistiske alternativ.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her