INNSIKT

– Det er feil at ethvert forsvarsbudsjett er stort nok

Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Jakobsen, tar til motmæle mot Sverre Diesens påstand om at forsvarsplanene for Nord-Norge er urealistiske. Men han er samtidig bekymret for at den norske landmakten er under kritisk masse.

Publisert Sist oppdatert

I denne seriens tidligere artikler har Minerva belyst flere av utfordringene det norske forsvaret står overfor. I et intervju har Alexander Beadle ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) lagt ut om mulighetene for at vi går mot en mer regionalisert verden der blant annet risikoen for at Russland griper inn i egen interessesfære tiltar.

De fremhevede truslene mot Norge kan bestå i både en form for hybridkrig der Russland ønsker å ramme strategiske mål i Norge for å sette makt bak et politisk krav, eller er et strategisk overfall der Russland av ulike årsaker kan se seg tjent med å besette deler av Norge. Disse vurderingene er det bred enighet om innen norsk forsvarsplanlegging, men det er betydelig uenighet om hva dette skal bety for hvilke kapasiteter det norske forsvaret bør bygges opp rundt.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener det norske forsvaret er dårlig dimensjonert for å svare på begge disse truslene, og har uttalt at han mener planene for forsvaret av Nord-Norge er helt urealistiske. Dette skyldes ifølge Diesen at den norske satsingen på å bygge ut den mekaniserte brigaden i nord vil være for treg til å kunne respondere på hybride trusler, og for sårbar til å svare på trusselen fra et strategisk overfall.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS