NYHET

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen undertegner tilleggsavtale om forsvarssamarbeid med USA.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen undertegner tilleggsavtale om forsvarssamarbeid med USA.

Norge inngår avtale om dypere forsvarssamarbeid med USA

Ny forsvarsavtale mellom Norge og USA vil gi amerikanske styrker uhindret tilgang på bruk av omforente områder på norsk territorium. «Avtalen er viktig for norsk sikkerhet i rammen av NATO», uttaler forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om avtaleinngåelsen.

Publisert Sist oppdatert

I dag signerte forsvarsminister Frank-Jensen en tilleggsavtale mellom Norge og USA som oppdaterer og regulerer praktiske forhold ved amerikansk militær aktivitet i Norge.

«USA er Norges viktigste allierte, og vi har hatt et nært og godt forsvarssamarbeid i mer enn 70 år. Avtalen er en modernisering og videreutvikling av avtalene og samarbeidet som vi allerede har med USA. Den er viktig for norsk sikkerhet i rammen av NATO», uttaler forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om avtaleinngåelsen.

USA har tidligere også inngått lignende avtaler med flere allierte land for å legge til rette for en mer forutsigbar utvikling av forsvarssamarbeidet med europeiske allierte og for å legge bedre til rette for forsterkninger ved krise eller krig.

Avtalen oppretter og regulerer det som omtales omforente områder, som er avgrensede steder som kan brukes til militære formål. Etter avtaleteksten skal amerikanske styrker, amerikanske kontraktører, norske kontraktører, medfølgende og andre som partene er blitt enige om, gis rett til uhindret tilgang til og bruk av de omforente områdene inne på norsk jord.

Steder i Norge der slike omforente områder vil bli opprettet er flystasjonene på Rygge, Sola, Evenes og på Ramsund orlogsstasjon. Avtalen åpner også for å opprette flere omforente områder på et senere tidspunkt, dersom Norge og USA ønsker det. Det vil i tilfelle kreve godkjenning av regjeringen og Stortingets samtykke.

Avtalen er utformet med tanke på å legge til rette for amerikansk tilstedeværelse, trening og øving i Norge. Den vil bidra til at Norge raskere kan motta forsterkning fra USA ved krise eller krig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS