Norge vil sende 3 MLRS rakettkastere til Storbritannia
Norge vil sende 3 MLRS rakettkastere til Storbritannia

Norge sender rakettartilleri til Storbritannia

Det åpner for at britene kan sende flere av sine systemer i et direkte bidrag til Ukraina. – Dette er et eksempel på godt samarbeid mellom allierte, sier forsvarsministeren om avtalen.

Publisert

I en pressemelding opplyser Regjeringen i dag om at Norge i samarbeid med Storbritannia vil levere langtrekkende rakettartilleri til Ukraina.

– Vi må fortsette vår støtte til Ukraina slik at de kan fortsette sin kamp for frihet og selvstendighet. Det trengs mer våpen, og dette er et en høyt etterspurt kapasitet for Ukraina som vi ikke hadde fått til uten et tett samarbeid med Storbritannia, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i pressemeldingen.

Rakettartillerisystemet det dreier seg om er av typen MLRS. Systemet som opprinnelig ble kjøpt inn på 90-tallet er tatt ut av bruk. Årsaken er at Norge har undertegnet en traktat mot bruk av klasevåpen, og ammunisjonen systemet bruker faller inn under denne definisjonen.

Norge har til sammen tolv MLRS vogner på lager. Det er tre av disse Norge nå vil stille disposisjon i samarbeidet med britene om våpenleveranser til Ukraina.

De norske vognene vil imidlertid ikke bli sendt til kamphandlinger i Ukraina i første omgang. Vognene krever oppgraderinger som gjør at de så langt ikke er egnede. Den valgte løsningen er derfor at Norge vil sende sine vogner til Storbritannia som vil oppgradere systemene, samtidig som britene sender flere av sine vogner direkte til Ukraina.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS