FRA PAPIRUTGAVEN

Alle bør lese Orwell

George Orwell er en av få tenkere som med utgangspunkt i det dagsaktuelle klarer å peke mot innsikter som slett ikke går ut på dato.

Publisert

Hvis du skal lese én person for å forstå konfliktene i vår tid bedre, hvem skal du velge? Francis Fukuyama? Cornel West? Yuval Harari?

Selvfølgelig er det bare tullinger som velger seg én tenker, og det er egentlig umulig å velge. Men hvis jeg måtte – absolutt måtte – velge å anbefale å lese bare én person som både har varige innsikter og sier noe relevant for vår egen tid, da ville jeg velge George Orwell. Selv om Eric Blair døde i 1950. Under pseudonymet George Orwell produserte han et forfatterskap som med jevne mellomrom fremheves som et av de fremste innen det engelske språkområdet. Han er nok mest kjent som forfatter av 1984 og Animal Farm, men det er som essayist han virkelig briljerer.

Orwell var sosialist, men å slutte beskrivelsen der er som å beskrive Jesus som «en mann med skjegg». Orwell er revet av tvil og tvisyn. Han finner storhet i det han er kritisk til, og nedrighet hos dem han egentlig burde føle seg knyttet til. Noen ganger virker det som han misliker dem som kritiserer det han selv er kritisk til, men på galt grunnlag, mer enn selve det kritikkverdige. Han er ofte ambivalent, men uten å miste sin brodd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her