FRA PAPIRUTGAVEN

Æren er en mann, skammen en kvinne

Ære var en stor del av livet til det norrøne mennesket, som rettesnor i samfunnets spilleregler. Tekstanalyser av norrøne dikt og lovtekster tyder på at ære og skam ble forstått som kjønnede begreper, og at den største fornærmelse var å bli anklaget for å være umandig.

Graveringen viser guden Tor utkledd som Frøya med kunstige bryster, Frøyas halskjede (Brisingamen) og en nøkkelring. Loke, også kledd som en kvinne, fikser Tors hodeplagg. I motsetning til Tor ser Loke ut til å kose seg. Skildringen følger beskrivelsen i strofe 15-20 av <span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Trymskvadet</span>.
Graveringen viser guden Tor utkledd som Frøya med kunstige bryster, Frøyas halskjede (Brisingamen) og en nøkkelring. Loke, også kledd som en kvinne, fikser Tors hodeplagg. I motsetning til Tor ser Loke ut til å kose seg. Skildringen følger beskrivelsen i strofe 15-20 av Trymskvadet.
Publisert

Ida Krüger har en mastergrad i Tverrfaglige kulturstudier. Denne artikkelen fra Idéseksjonen i Minervas tidsskrift nr. 4/2020 er basert på hennes masteroppgave.

Ære og skam i det norrøne samfunnet

Beskyttelse av egen ære var ekstremt viktig i det norrøne samfunnet, og kunne i verste fall resultere i egen død gjennom holmgang. I en slik duell kunne den norrøne mannen risikere sitt eget liv for relativt ubetydelige ærekrenkelser, men å unngå å ta opp en duell var å miste all respekt og ære. Unngikk man å forsvare egen ære, kunne man ende opp utstøtt fra samfunnet, med tittelen fredløs. Som fredløs var man ikke lenger beskyttet av loven, og kunne derfor bli drept uten at gjerningsmannen ble straffet for det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her