FRA PAPIRUTGAVEN

Det beryktede Vaterland lå mellom Lilletorvet/Brugata i nord og gamle Østbanen i sør, vest for Akerselva og øst for Storgata. Der Oslo Spektrum ligger i dag, var følgelig kjernen i det historiske området. Merk at Tukthuset dengang lå på den andre siden av Storgata i Vaterlands nordvestre hjørne (utsnitt, kart over Oslo fra 1900).

Ramp og berme i Kristiania

Vaterland var engang et farlig strøk i Oslo, som ingen slapp upåvirket ut fra. På sett og vis sitter fortiden ennå igjen i dette mørke hjørne av byen.

Publisert

Vaterland, eller «Kristianias Whitechapel», ble en gang beskrevet som byens mørke underverden hvor samfunnets utgrupper holdt til. Her oppholdt sjelden Kristianias bedrestilte borgere seg, og dersom de besøkte stedet, var det på egen risiko. Selv ikke Vika, som også var en forlystelsens og syndens bydel, var dårligere ansett. Vaterland var etterlatt til seg selv som en egen verden bestående av beryktede tyver, bedragere, gatepiker, bordellmammaer, gangstere, og også mordere.

«Vaterlands bordeller indtok gjennemgående en lavere Rang end Vikas» skrev Rudolf Muus i sin obskøne utgivelse av Kristianias hemmelige prostitution eller Lastens Planteskoler, utgitt i lukket omslag i 1906. Og han fortsatte: «Visstnok havde ogsaa her Ungdom og Skjønhed sine Representantinder, men naar man saa disse halvgamle, smældfede Øldundrer av Kvindfolk med hæse, fordrukne Stemmer, der sommetider stod i Portrommene og udgjorde Lasten i den modbydeligste Skikkelse, kunde man jo nok begribe at det maatte være Byens mest degraderede Mandfolkberme, der indlot sig med dem.»

For en fremmed og naiv tilreisende i byen var et losjihus i Vaterland det enkleste alternativet – men for den som benyttet seg av en slik mulighet, hendte det ikke sjelden at man opplevde å ende opp nærmest naken, «fortært», blakk og uten minne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS