FRA PAPIRUTGAVEN

Kan Høyre samarbeide med MDG? Kanskje.

For et samarbeid må det ligge til grunn noe som er felles: enten verdier, menneskesyn, ideologi eller forståelse for mekanismene i økonomien og samfunnet.

Publisert

Frem mot stortingsvalget i 2021 kommer spørsmålet om hvem som skal samarbeide i regjering, til å prege debatten. Slik har det vært ved mange valg på rad. Miljøpartiet De Grønne (MDG) har åpnet for å samarbeide både med venstre- og høyresiden i norsk politikk. Jeg er overrasket over at det går an å ha et så åpent forhold til dette spørsmålet, for det ligger tross alt noen grunnleggende uenigheter mellom blokkene i politikken – forskjeller også MDG og deres velgere må ta stilling til.

Som høyrepolitiker får jeg ofte spørsmål om vi kan samarbeide med MDG, og mitt ærlige svar er kanskje.

MDG mangler en ideologisk forankring og en ideologisk historie, med mindre det legges til grunn at klimasaken og naturens bærekraft vurderes som en ideologi i seg selv. Men bare det å sette hensynet til klimaet og miljøet over andre hensyn gir ikke mer innsikt i hverken ideologisk tankegods, syn på innretning av samfunnet eller et bestemt menneskesyn. Skal vi komme nærmere et ideologisk kompass for MDG, må vi se på hvilke virkemidler de er villig til å bruke for sin politiske prioritering av klimaet og miljøet – og om det automatisk kan kopieres til andre felt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her