FRA PAPIRUTGAVEN

Revisjonisme og stormaktspolitikkens tragedie

Når skal vi se på Ukraina som et uavhengig land, og ikke en kasteball i internasjonal politikk?

Publisert

I en nylig ytring i NRK hevder seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI at relasjonen mellom Vesten og Russland har utviklet seg til å bli noe i retning av en «stammekrig». «Begge parter bedyrer at de har defensive intensjoner. Ethvert eget skritt er kun et motsvar til noe den andre først gjorde», hevder hun, og lokaliserer utspringet for «krisen» i et slags nullsumspill mellom et samlet Vesten og et Russland som er grunnleggende misfornøyd med det vestlige sikkerhetssystemets premisser og funksjoner.[1] Hva «stammekrigen» angår, så lokaliserer hun den i en slags «kompromissløshet», som Vesten angivelig også er en del av:

Fordi det ikke finnes noen mulighet for at den andre skal kunne oppføre seg rasjonelt og ansvarlig, har diplomati og forhandling liten plass i den utenrikspolitiske verktøykassa.

«Stammekrig» er naturligvis et farlig uttrykk å bruke i analysen av internasjonal politikk. Om man er konstruktivist, bør denne type uttrykk i alle fall kunne kategoriseres som «svart-hvitt»-tenkning og manikeisme. Mer alvorlig er det imidlertid at det er en besnærende omskrivning av de realiteter som førte til inntoget på Krim og konflikten i Øst-Ukraina, og at Wilhelmsens analyser i altoverveiende grad ikke nevner staten Ukraina med ett ord. Alt i dette resonnementet endrer seg umiddelbart det øyeblikket man ser på Ukraina som en selvstendig stat, og ikke – som Putin har uttalt – et «område som aldri har vært en stat». La oss dermed for enkelthets skyld anta følgende premisser for den videre diskusjonen om drivere i denne konflikten:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS