Statsråden: Uten presse

Hvis en statsråd har besøkt en virksomhet og ingen presse var til stede, har han da egentlig vært på besøk?

Publisert

En koan er en kort historie, en anekdote eller et spørsmål som brukes i zen-buddhismen for å vekke undring over verdens uutgrunnelighet og få deg til å innse dine egne begrensninger som menneske. Hvis et tre faller i skogen, og ingen er i nærheten, lager det da lyd? er et av de mer berømte koaner. Her er et annet: Hvis en statsråd besøker en virksomhet, men ingen lager presseoppslag – har han da egentlig vært på besøk?

Politikere får møte mennesker fra hele landet og fra de fleste samfunnslag. Samtidig er det åpenbart at man ikke har mulighet til å møte alle mennesker, og det å sitte i et møterom i tre timer med en gruppe mennesker kan sikkert være hyggelig eller interessant, men heller ikke mer enn det. For politikere trenger også oppmerksomhet. Vi trenger presse.

Noen vil hevde at sosiale medier har gjort behovet for gammeldags presse mindre, og det er liten tvil om at også politikere har en større sjanse til å kommunisere uten filter direkte med folk. Men selv politiske facebook-megastjerner som Sylvi Listhaug vet at den gode, gammeldagse pressen fortsatt er avgjørende. Med noen unntak – som Donald Trumps twitring og noen av Listhaugs utspill – er det pressen som setter dagsorden gjennom sine redigerte produkter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her