FRA PAPIRUTGAVEN

Den farlige erkjennelsen

Martha C. Nussbaum mener at vi blir bedre samfunnsborgere ved å lese sympatisk; andre mener vi blir farligere samfunnsborgere.

Publisert

Det å trå inn i andres sko, gå med dem, kjenne hvordan de sitter og kanskje strammer og gnager – det er ikke bare en god egenskap, det er også, i alle fall for demokratiske styresett, en nødvendig egenskap. Hvor sårbar er ikke en samfunnsvev uten sympatiens tråder? Og hva er vel et demokratisk styresett med en frynsete samfunnsvev?

Hengende i en tynn tråd, antagelig. Og nettopp derfor er det temmelig urovekkende at amerikanske samfunnsforskere har dokumentert at republikanere misliker demokrater mer enn de liker andre republikanere, og at demokrater, på tilsvarende vis, misliker republikanere mer enn de liker andre demokrater. Dette er ikke observert tidligere og antyder en kollaps i sympatien til fordel for forakten.

Neida, nordmenn er ikke amerikanere. Men det er ikke sikkert at det er noen trøst. For selv om samholdet virker sterkere her i Norge, er det ikke noen naturlov at det vil fortsette slik. Johannes Bergh, som forsker på politiske valg og politisk deltakelse ved Institutt for Samfunnsforskning, har uttalt at også vi preges av de internasjonale trendene som allerede gjør seg gjeldende i Amerika: «Vi kan ikke se bort fra at utviklingen de siste årene vil skyte fart, og at vi kommer inn i en vond spiral hvor polarisering skaper uoverstigelige avstander som gjør styring i politikken vanskelig.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS