Hisøy kirke
Hisøy kirke

Kristendommen svekkes kraftig

Blant nordmenn under 40 år er det nå dobbelt så mange ikke-troende som troende. Og overraskende mange amerikanske muslimer forlater religionen.

Publisert Sist oppdatert

For noen dager siden slapp IPSOS, som står bak den store holdningsundersøkelsen Norsk Monitor, et interessant resultat i sosiale medier. Andelen som svarer at de ikke tror på Gud har økt kraftig fra 2015, som var første gangen i denne undersøkelsen at det var flere som svarte at de ikke trodde enn at de trodde på Gud. Utslaget fra 2015 er såpass stort at jeg tror at en del av det kan forklares av tilfeldige statistiske variasjoner, men trenden er klar.

Slike endringer skyldes en kombinasjon av at noen mister sin tro, og endret demografi. Jeg kjenner ikke til undersøkelser av det første, og trolig er den siste effekten størst. Den kan igjen deles i to: Vi vet at gudstroen er større blant eldre enn unge. Det betyr at naturlig avgang og tilgang reduserer gjennomsnittet.

Vi vet også at innvandring gjør at andelen med andre religioner enn kristendommen, primært islam, øker i Norge. Her kan spørsmålsstillingen i Norsk Monitor oppfattes ulikt, siden begrepet Gud også kan brukes av muslimer, selv om Allah vil være det vanlige. Det er derfor ikke opplagt hvordan en troende muslim vil svare på spørsmålet. Og siden innvandringen også omfatter mange polakker, som er mer troende enn nordmenn, spiller denne faktoren trolig en marginal rolle.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS