NYHET

Med bedre forståelse for samtalen om sikkerhet og engasjement, sammen med noen hjelpsomme kommunikasjonsverktøy og teorier, øker vi sjansen for å takle dype konflikter på en måte som er konsistent, robust og, ikke minst, trygg, skriver artikkelforfatteren.

«Safe spaces» og to typer fred

Å oppnå varig positiv endring avhenger av at det omfattende arbeidet skjer innenfor rammer alle parter kan anse som trygge. Sånn sett kan «safe spaces» være et svært nyttig hjelpemiddel.

Publisert

Trenger sårbare personer beskyttelse og trygge steder der de kan delta og utfolde seg, uten å bli marginalisert? Eller fører et overdrevent fokus på trygget til en boble og lammer diskusjon og samfunnsutvikling? «Safe spaces» setter i sving sterke følelser, men ideen om at vi må velge mellom trygghet og handling er falsk. Å forstå dette haster.

Stadig oftere virker det likevel som om behovet for «trygghet» kan gnisse opp mot det jeg skal kalle behovet for «engasjement», med sistnevnte en henvisning til engasjement mellom ulike tilnærminger, ideer eller personer som kan oppfattes som fiendtlige. Mer enn én gang har jeg havnet i diskusjoner om dette. Temaet dukker ofte opp når vi planlegger arrangementer med Trava, et grasrotkollektiv jeg jobber med i St. Petersburg i Russland. De siste årene har vi gjennomført uformelle workshops, praksisfellesskap og forelesninger, der temaene er knyttet til aktivisme, utdannelse, politikk, kultur og sivilsamfunnsgrupper.

Et av målene våre er å skape en plattform for å håndtere sensitive temaer som kjønn, funksjonshemming eller vold i et samfunn som er i startfasen av å lære om hvordan man takler denne typen problemer offentlig. På et planleggingsmøte tidligere i år støtte vi på nøyaktig dette dilemmaet. En av organisatorene foreslo at vi burde unngå å snakke om visse temaer på en måte som kan «trigge» sårbare personer. En annen svarte at den begrensningen er altfor stor, og at noen deltagere trenger å diskutere kontroversielle temaer, selv om de ikke klarer å gjøre det på en sensitiv måte.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS