De fleste IS-barn blir igjen i Irak og Syria også med Erna Solbergs oppmykning

PST har anslått at det kan være omlag 40 barn med tilknytning til Norge med fremmedkrigere i Irak og Syria som foreldre. De færreste av disse vil bli hentet til Norge.

Publisert Sist oppdatert

På politisk kvarter tirsdag lanserte statsminister Erna Solberg en oppmykning av regjeringens politikk for barn av fremmekrigere med rett til norsk statsborgerskap.

Ifølge statsministeren vil regjeringen åpne for å hente hjem de barna som har mistet begge sine forsørgere. I flere medier ble statsministerens uttalelse tolket som at regjeringen nå snur i spørsmålet om hvorvidt barn av IS-krigere skal få hjelp til å returnere til Norge. Denne forståelsen utsløste også en reaksjon fra FrPs Per Willy Amundsen som har uttalt at det er «uklokt og skuffende av Solberg å åpne for å hente barn av IS-krigere».

Men hvor mange slike barn er det egentlig som omfattes av statsministerens linjeskift? Ifølge PST skal det være omlag 40 barn med tilknytning til Norge som født i Syria med fremmedkrigere som foreldre, men det knytter seg usikkerhet til hvor flere av disse barna befinner seg. Ikke minst er det uklart hvor mange av dem man kjenner til, som er foreldreløse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her