Politikk

Fremskrittspartiet legger lokk på narkotikadebatten

Bilde: Pixabay

Saken splitter partiet. Mange med bakgrunn fra Fremskrittspartiets Ungdom er for legalisering, mens politikere som har kommet inn i voksen alder stritter imot.

En av sakene som splitter Fremskrittspartiet er narkotikapolitikken. I fjor uttalte avtroppende justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen til den kristne ukeavisen Norge i Dag at det var «utenkelig» å endre narkotikapolitikken.

Bjørn Krisitan Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets Ungdom.

Fremskrittspartiets Ungdom

I Fremskrittspartiets Ungdom er imidlertid holdningen helt annerledes. Der har man lenge vært for avkriminalisering av narkotikabruk og legalisering av lettere narkotiske stoffer som hasj og marijuana.

Denne politikken ligger fast, bekrefter den nylig gjenvalgte ungdomspartiformannen Bjørn Kristian Svendsrud.

– Landsmøtet behandlet ikke dette spørsmålet, altså ligger det vi tidligere har ment til grunn.

– Vi er fornøyd med at Frp har stilt seg bak en rusreform hvor vi flytter fokus fra straff til hjelp på rusfeltet. Dette føles som en seier for FpU, sier Svendsrud.

Splitter

Men saken splitter partiet. Da FpU i Rogaland i februar leverte et forslag på fylkesårsmøtet til moderpartiet om narkotikalegalisering fikk de beskjed om å bli «tørre bak ørene», ifølge Stavanger Aftenblad.

– Å legalisere hasj og liberalisere narkotikapolitikken vil ikke være noe annet en ren fallitterklæring på området, sa redaksjonskomiteens leder på årsmøtet, Bente Thorsen.

Narkotikapolitikken er en av sakene som synliggjør de politiske forskjellene mellom de nye generasjonene med bakgrunn fra FpU og andre som har kommet inn i partiet i voksen alder.

Den siste gruppen tillitsvalgte er gjerne mer opptatt av lov og orden og forsvarer den tradisjonelle og strenge linjen, mens politikere med bakgrunn fra FpU ofte er mer liberalt innstilte.

Tilhengere

Minerva vet at flere yngre politikere i stortingsgruppen og sentrale ansatte i partiet er tilhengere av avkriminalisering og delvis legalisering.

Men denne motsetningen kommer ikke til uttrykk på landsmøtet. Det er ikke levert noen endringsforslag eller forslag til uttalelser som går i liberal retning, og dermed ligger narkotikapolitkken fast. Mens Venstre og Høyre har gått i liberal retning, vil Frp dermed trolig fungere som en bremsekloss. Etter det Minerva forstår mener de liberale at det å ta debatten på landsmøtet nå gjør at man risikerer ytterligere innstramninger.

Det har ikke lykkes Minerva å komme i kontakt med justispolitisk talsperson Solveig Horne i Frp.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden