Fri oss fra offerrollen

For mange er det å understreke at kritikk mot muslimske miljøer ikke gjelder alle viktigere enn å ta kritikken på alvor. I et liberalt demokrati må alle tåle at debatten kan gjøre litt vondt.

Publisert Sist oppdatert

For mange er det å understreke at kritikk mot muslimske miljøer ikke gjelder alle viktigere enn å ta kritikken på alvor.  I et liberalt demokrati må alle tåle at debatten kan gjøre litt vondt. 

«En ting har jeg lært etter å ha undersøkt konflikter i verden», skrev den amerikanske journalisten og forfatteren Thomas Friedman i New York Times 9.11.03, «er at den mest undervurderte drivkraften i internasjonale relasjo­ner er ydmykelse».

Krenkelsens psykologi, eller ”humiliated fury”, er blitt et eget forskningsobjekt i sosiologien. Å føle seg krenket, eller å uttale seg på vegne av andres krenkelse, er en drivkraft som er gjenkjennelig for alle, og en uheldig effekt av denne tilstanden er at den genererer stimuli for enkeltindivider og virker samlende for kollektiv adferd. Å være sint på noen kan virke nærmest berusende og oppkvikkende, noen vil hevde sublimerende.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS