Friere verdenshandel = bedre matvaresikkerhet

Matvaresikkerheten, i form av stabile priser og sikre forsyninger, er mindre jo mer markedet er stykket opp gjennom proteksjonistiske tiltak. Dessuten ligger potensialet for økt matproduksjonen først og fremst utenfor de rike, industrialiserte landene. Skal dette potensialet utløses, må de fattige landene integreres i det internasjonale markedet.

Publisert   Sist oppdatert

Matvaresikkerheten, i form av stabile priser og sikre forsyninger, er mindre jo mer markedet er stykket opp gjennom proteksjonistiske tiltak. Dessuten ligger potensialet for økt matproduksjonen først og fremst utenfor de rike, industrialiserte landene. Skal dette potensialet utløses, må de fattige landene integreres i det internasjonale markedet.

Fra april til oktober 1993 var det en rekordstor flom i Mississippi og Missouri. Et areal mer enn dobbelt så stort som fastlands-Norge var berørt av flommen, og ca. 80.000 kvadratkilometer stod under vann. Dette tilsvarer 8 ganger Norges totale landbruksareal.

Dersom USA hadde vært 50 land som hver for seg hadde praktisert den samme landbruks- og handelspolitikken som Norge, Sveits, Island og (i litt mindre målestokk) EU og USA, så ville man i statene Mississippi og Missouri i 1993 trolig ha opplevd en hungerskatastrofe. Det skjedde ikke. Til tross for den voldsomme og ødeleggende flommen i noen av de viktigste kornområdene i verden, steg hveteprisen bare med noen få øre (se figur 1). Årsaken var selvsagt at gode avlinger mange andre steder i verden, i kombinasjon med fri import til Mississippi, førte til at tilstrekkelige mengder korn kom inn og stabiliserte prisen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her