Snoen Blogger

Frifinnelse i al-Dura-saken

Bildene av den lille palestinske gutten Muhammed Al-Dura, angivelig skutt av israelske soldater under intifadaen i 2000, er blitt et ikon for pro-palestinske grupper verden over, og et symbol på israelsk undertrykkelse. Det er bare ett problem: Den franske mediekritikeren Philippe Karsenty og flere med ham mener at TV-bildene er et falsum,…

Bildene av den lille palestinske gutten Muhammed Al-Dura, angivelig skutt av israelske soldater under intifadaen i 2000, er blitt et ikon for pro-palestinske grupper verden over, og et symbol på israelsk undertrykkelse. Det er bare ett problem: Den franske mediekritikeren Philippe Karsenty og flere med ham mener at TV-bildene er et falsum, og at Al-Dura aldri ble drept. TV-selskapet France 2 gikk til injurisøksmål mot Karsenty og vant i første runde i september 2006. I går førte Karsentys anke til frifinnelse. Domstolen ga ham altså retten til å fremsette sine påstander.

Bare noen få journalister har fått tilgang til råfilmen i forbindelse med rettssakene. På bakgrunn av deres observasjoner er det i det minste klart at reporteren Charles Enderlin løy om at den viste al-Duras død. En av ekspertene, en tidligere France 2-journalist ved navn Daniel Leconte, sier også at den viser at det umulig kan ha vært israelske soldater som traff al-Dura, men at det må ha vært palestinske kuler. Det er altså to kontroversielle punkter her: Ble al-Dura faktisk drept den dagen, og i så fall – hvem drepte ham?
 
Under årets ankesak utleverte France 2 bare 18 minutter av de totalt 27 minuttene i råfilmen, og påsto at det øvrige var ødelagt. Dommen i går dreier seg ikke om France 2 eller Karsenty har rett, bare om at Karsenty har rett til å fremme sine påstander om at France 2 har gjennomført en av moderne tids mest oppsiktsvekkende og dødelige mediabløffer. Saken blir anket til Høyesterett. 
 
Wikipedia har en omfattende drøfting av saken.
 
Den tyske filmskaperen Esther Schapira, som etter eget utsagn sympatiserer med de grønne og den israelske fredsbevegelsen laget i 2002 en dokumentarfilm på 55 minutter om saken. Den er tilgjengelig her.
 
Her er en sterkt kritisk gjennomgang, inkludert andre eksempler på konstruerte angrep og dødsfall. En lang og god oppsummering av saken av Nidra Poller ble publisert i Commentary i 2005.
 
Richard Landes har omfattende dekning av saken på sin hjemmeside og gir bl.a. en kronologisk oversikt. Han har også laget en film på 17 minutter om al-Durasakens betydning for intifadaen og islamistisk terrorisme, som kan lastes ned her.
 
Gårsdagens dom er dekket her. Karsenty har publisert sin egen fortolkning.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden