SPALTIST

Frihandel fører ikke automatisk til mer demokrati og frihet. Det kan faktisk være motsatt, at vi ved å handle med autoritære regimer, gjør oss selv sårbare, uttalte nylig Jens Stoltenberg. Espen Goffeng mener det er på tide å lære seg realismen igjen.

Slipp pessimistene fri, det er sommer

Tiden etter den kalde krigen tilhørte optimistene og deres tro på at åpne markeder skaper fred og harmoni. Krigen i Ukraina har vist hvor sårbare den troen gjorde oss. Det er på tide å slippe pessimistene ut.

Publisert

Det er gjort noen spennende undersøkelser på dette med optimisme og pessimisme. Det viser seg at grupper med mennesker som inneholder en eller flere pessimister, tar bedre avgjørelser enn grupper som kun inneholder optimister. Og omvendt. Men her skal vi snakke om førstnevnte situasjon. Det var nemlig optimistene som vant på det temaet som omhandles her.

De vant, men de trengte pessimistene de vant over. Med mindre man er smittet av en slags amerikansk positivitetsovertro eller er tilhenger av tankens styring av universet, virker dette straks som en åpenbar konklusjon. Ensretting gjør grupper dummere, for å si det enkelt.

Men det er et problem her. Da de optimistiske gruppene ble bedt om å velge medlemmer ut av undersøkelsene, var det pessimistene som røk ut først. For hvilken optimist vil vel belemres med en Debbie Downer som hakker på glitrende planer? Så ved første anledning valgte gruppene altså selv å bli kollektivt dummere. Det er jo det som skjer når ideer bare flyter gjennom uten motstand. Uten raffinement og spikking. Her ligger det litt av hvert å tenke på for ganske mange om dagen. Spesielt for idéfabrikkene som akademia og politiske partier skal være.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS