Mediekritikk

Frp har ikke størst troverdighet innen skatt og eldreomsorg

Partiet til Jensen og Listhaug har sakseierskap til innvandring og samferdsel, ikke til eldreomsorg og skatt.

Bilde: Fremskrittspartiet / Flickr / Alexander Helberg / Hendel [CC BY-ND 2.0]

Therese Sollien blir i dag overivrig i sin kommentar om Frp, Per Sandberg og Sylvi Listhaug.

Aftenpostens Therese Sollien, for øvrig en tidligere kollega i Minerva, har i dag en kommentar som er full av ros av Per Sandberg, og der hovedbudskapet er at Frp trenger politikere som ham og Sylvi Listhaug.

Det er greit – alle har rett til sine egne meninger. Men ikke sine egne fakta. Sollien skriver:

«Frp har eierskap til fire saker i norsk politikk: skatter og avgifter, eldreomsorg, samferdsel og fremfor alt innvandring. Ingen andre partier når Frp til knehasene i troverdighet på disse områdene.»

Her burde alarmen gått. Dersom et parti faktisk er så dominerende på alle disse områdene, hvorfor fikk Frp bare 15 prosent ved siste stortingsvalg, og ligger dårligere an nå?

Heldigvis har vi gode data på akkurat dette, siden spørsmålet om sakseierskap, altså hvilket parti som har best politikk på et område, stilles i hver eneste velgerundersøkelse som tas opp i forbindelse med stortingsvalgene. La oss se på den siste, fra 2017:

Innvandring: Her har Sollien selvsagt rett – dette er Frps fanesak. 35 prosent mener at partiet har best politikk på dette området, langt foran AP med 15 prosent. Så her kan man nok forsvare påstanden om at ingen når dem til knehasene.

Samferdsel: Frp skårer 25 prosent, Høyre 20 prosent og Ap 17 prosent. Ikke så dominerende, men likevel størst.

Skatt: Dette var sentralt da Frp ble startet, men partiet har ikke sakseierskapet. Det har Høyre, med 26 prosent, foran AP med 25 prosent (disse velgerne vil nok ha ulike løsninger), mens Frp er langt bak med 14 prosent.

Eldreomsorg: Her har Frp størst troverdighet blant 11 prosent – altså en lavere andel enn dem som stemmer på dem. Frp har riktignok i lang tid forsøkt å gjøre dette til en vinnersak for partiet. De har tydeligvis overbevist Sollien. Men ikke folket. Arbeiderpartiet leder her med 25 prosent, etterfulgt av Høyre med 20 prosent.

Regjeringsdeltakelse og nødvendige kompromisser har ikke svekket Frp når det gjelder sakseierskap. For innvandring har det økt fra 27 prosent i 2013, for skatt fra 9 prosent, for samferdsel fra 18 prosent, mens sakseierskapet har gått ned fra 14 prosent innen eldreomsorg.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Jeg skrev i går om Frps vei videre uten Sandberg i regjering.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden