KrFs forståelige kvaler

Høyre bør forstå KrFs kvaler for å regjere med FrP – det var deres egne for få år siden. Men det partiet lærte på veien til – og av – samarbeid, kan være nyttig også for KrF.

Publisert Sist oppdatert

Flere i Høyre har den siste tiden uttrykt tydelig frustrasjon over Knut Arild Hareides fremstilling av ikke bare Høyre, men også Fremskrittspartiet. Også Erna Solberg var tydelig oppgitt i et intervju med Dagens Næringsliv nylig, hvor hun advarte mot polariseringen som følger av å dele politikken inn i «anstendige» og «uanstendige».

Men Høyre-folk burde ikke egentlig ha så vanskelig for å forstå KrF. Det er ikke mer enn ti år siden mange i Høyre gikk med mange av de samme spørsmålene som KrFs landsmøte snart skal bale med: Kan man samarbeide med Fremskrittspartiet? Kan man være i regjering med et parti som for ofte pisker opp stemningen i innvandringsdebatten?

Den politiske hukommelse er selvsagt alltid kort, og det kan synes behagelig for Høyre-folk å glemme sin nære fortid i dette spørsmålet. Men jeg tror det er klokere å huske: Både fordi man da kan forstå KrF bedre, men også fordi det var og er gode grunner for at Høyre landet som man gjorde – grunner som fortjener å belyses også i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her