KrF kjemper for bedre utvalg og lavere priser på taxfree

KrF bør droppe sitt ubehjelpelige mellomstandpunkt om Vinmonopolet på taxfree, og heller kjempe for å fjerne hele ordningen.

Publisert Sist oppdatert

Det har kommet frem i lekkasjer fra de pågående regjeringsforhandlingene at en av sakene som gjenstår å avklare er at KrF vil at Vinmonopolet skal overta taxfree-ordningen, mens Frp stritter imot. Det finnes gode argumenter for å fjerne taxfree-ordningen helt, hvis KrF ønsker å kjempe for det. Det er også naturlig at avgiftsmotstanderne i Frp vil kjempe for å bevare ethvert hull i det omfattende norske avgiftssystemet.

Problemet med taxfree-salg drevet av Vinmonopolet, er at det sannsynligvis vil ha stikk motsatt effekt av det KrF ønsker. Jeg mener prinsipielt at både Vinmonopolet og taxfree er tåpelige ordninger, men som forbruker benytter jeg meg gjerne av fordelene de tilbyr. Taxfree-butikken på Gardermoen er for meg et stressende og forvirrende sted. Jeg vet at ikke alle vinene er gode, og at noen også er overpriset. Jeg har ikke på langt nær god nok kunnskap om vin til å manøvrere dette vanskelige farvannet på egenhånd. Personalet kan heller ikke veilede meg i særlig grad. Derfor plukker jeg stort sett alltid med meg de samme flaskene, som jeg er rimelig fornøyd med, men jeg har en snikende mistanke om at jeg blir lurt. Vinmonopolet er viden kjent for sitt gode utvalg og flinke, kunnskapsrike ansatte. Å få den kompetansen og kundeopplevelsen til taxfree-priser er tilnærmet en ideell løsning for meg personlig. Det er neppe det som er KrFs intensjon.

At Vinmonopolet skal administrere taxfree-ordningen vil sannsynligvis ikke bare gi vesentlig bedre utvalg og kompetanse i ankomsthallen på Gardermoen, det vil også gi lavere priser. Det er to grunner til det. Den første er at Vinmonopolet er en av Europas største og mest profesjonelle innkjøpere av vin, og dermed får gode priser fra produsentene. Den andre er at dagens taxfree-utsalg er en ganske smart kommersiell aktør, som vet å utnytte vår uvitenhet til å ta høyere priser. Det er kun på noen få viner de lar kunden få hele avgiftsfritaket. På de fleste flaskene med vin og sprit legger de prisen litt over hva den ville vært på polet uten avgifter, vel vitende om at det fortsatt lønner seg for kunden, men på noen varer skrur de prisen adskillig opp, i håp om at i hvert fall noen kunder ikke vil merke at de ikke får en spesielt god deal. På enkelte varer kan til og med prisen være høyere på taxfree enn på polet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her