Politikk

Frp-kilde: Siv Jensen under press i SSB-saken

PÅ SAKEN: Finansminister Siv Jensen (Frp) har brukt mye tid på SSB-saken den siste uken.

Bilde: Kilian Munch / Norsk olje og gass / Flickr [CC BY-SA 2.0]

Allerede onsdag i forrige uke lovet partileder og finansminister Siv Jensen at hun ville ta opp omorganiseringen av SSB med direktør Christine Meyer.  

To partikilder bekrefter uavhengig av hverandre at stortingsgruppen på sitt møte forrige onsdag, 25. oktober, tydeliggjorde sin skepsis til utviklingen i SSB. Det skjedde under et gruppemøte, der Siv Jensen som vanlig var til stede, dagen etter at Minerva kunne melde at Erling Holmøy, mannen bak innvandringsregnskapene til byrået, ikke får forske mer i SSB.

På gruppemøtet innledet Siv Jensen med å redegjøre for saken, som i løpet av et døgn hadde blitt en stor mediesak. Finansministeren skal allerede da ha sagt at hun ville ta opp omorganiseringen av byrået med direktør Christine Meyer. SSB er formelt underlagt Finansdepartementet, som finansierer og utnevner direktører, men står faglig helt fritt.

Etter Jensens innledning skal flere av Frps mest profilerte stortingsrepresentanter ha tatt ordet og understreket viktigheten av at partiet måtte være tydelige i nettopp denne saken.

Gruppemøtet ble deretter enige om å holde trykket oppe i saken, og om at partiets representanter skulle uttale seg om temaet.

Én kilde tolket det som skjedde på gruppemøtet, som at Siv Jensen var under press fra sine egne, mens den andre kilden mener at Jensen var proaktiv og selv tok initiativ i saken.

– Tillit

Stemningsbeskrivelsen fra møtet i stortingsgruppen står imidlertid i motstrid til signalene som først kom fra Frps Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær i Finansdepartementet.

Hun gav da uttrykk for at Finansdepartementet hadde tillit til Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Det er Statistisk Sentralbyrås eget ansvar å styre og tilpasse virksomheten slik at de løser samfunnsoppdraget sitt på best mulig måte, sa statssekretær Cecilie Brein-Karlsen til Minerva.

Først fredag i forrige uke sa Siv Jensen, til NRK, at hun ville ta opp saken med direktør Christine Meyer, noe hun gjorde mandag denne uken.

– I lys av uroen som har oppstått, diskuterte vi også innretningen av forskningsavdelingen og leveransene til regjeringen, Stortinget, departementene og partene i arbeidslivet. Meyer vil komme tilbake til meg med sitt forslag til løsning i et nytt møte om en ukes tid, sa Jensen i en epost til Aftenposten etter møtet.

Les også: Krever SSB-svar fra Frp-Siv.

Utsatt

SSB-sjef Christine Meyer skal i et nytt møte med finansministeren, men departementet opplyser til NTB at dato for neste møte ikke er fastsatt. Tirsdag ble det klart at SSB har utsatt omorganiseringen av byrået til etter det neste møtet.

Fra forsiden