Kommentar

FrP-ledelsen må rydde opp

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen lenket til en tvilsom nyhetsside og latterliggjorde en 17-årig AUF-er. Også partiledelsen må si at dette er ugreit, skriver Ivar Staurseth. (Foto: Skjermdump)

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (FrP) latterliggjorde en 17-årig AUF-er på Facebook.

Det er tre ting jeg forbinder med Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Tor André Johnsen. Da han kom inn på Stortinget for fire år siden, ba han om å få stortingsleilighet på vestkanten og ikke østkanten. Det flirte jeg litt av.

Han er også kjent for å gå med en slags metallskjorte innenfor den vanlige skjorten, slik at han unngår at brystkassen blir tilkoblet det trådløse nettverket eller noe i den dur.

I 2015 kunne VG avsløre at samme Johnsen gjentatte ganger hadde blitt anmodet av PST om ikke å ha så tett sosial omgang med ansatte ved Russlands ambassade. Likevel valgte Hedmark FrP å renominere denne mannen til førsteplass på listen. Forstå det den som kan.

Ville ikke rammet Preben

Nå forbinder jeg Johnsen med en fjerde ting. For et par dager siden delte stortingsrepresentanten en dårlig skrevet og hatsk artikkel fra det mildt sagt underlige nettstedet 24avisen, hvor 17 år gamle Anujan Kathir, leder for Grorud AUF, blir hengt ut for noen litt usikre og keitete uttalelser på sparket i et NRK-intervju.

Man trenger ikke være noen særlig skarp kniv i skuffen for å lese mellom linjene at det er Kathirs innvandrerbakgrunn som latterliggjøres i artikkelen på dette nettstedet. Se siste avsnitt, for eksempel. Kommentarfeltet er en kloakk.

Hadde blonde Preben i Unge Høyre vært uforberedt, ville det ikke blitt noen sak. Da ville heller ikke kommentarfeltet til denne underlige «avisen» vært hatsk.

Da ville heller ikke Tor André Johnsen delt denne artikkelen.

Feigt og ynkelig

Johnsen har slettet tråden, men som Dagbladet skrev i går, var kommentarfeltet fylt av rasistisk hat, angivelig uten at Johnsen lot seg affisere av det. Hverken partiets informasjonsleder, Kristian P. Larsson, eller Siv Jensens statssekretær, Petter Kvinge Tvedt, vil kommentere utspillet overfor Dagbladet. Dette er noe Johnsen må svare for selv, ifølge dem.

Dette holder ikke.

Det er ikke snakk om en representant som sier noe vemmelig til ektefellen eller naboen. Og det er ikke snakk om et perifert medlem av partiet, en sær lokallagsleder eller en bortgjemt kommunestyrerepresentant. Det er en av våre øverste folkevalgte som latterliggjør en 17-åring, i en kontekst som mer eller mindre åpent spiller på rase.

Jeg er blant dem som har reagert på tonen fra enkelte på venstresiden. Før valget rykket alt fra William Nygaard til Ingebrigt Steen Jensen ut og fremstilte stortingsvalget som et skjebnevalg og Fremskrittspartiet som noe à la en brun trussel mot Norges sjel. Utsagn som «rasister i regjering» er fordummende, har jeg ment. Sylvi Listhaug er ikke rasist.

Vel – hvis noen nå sier «rasister på Stortinget», er det mindre åpenbart at de ikke har et poeng.

Ledelsen må rydde opp

Det bør ringe noen bjeller hos partiledelsen når en mann som tidligere har blitt advart av PST for tett kontakt med russiske la oss kalle det diplomater, deler «nyheter» fra tvilsomme sider.

Når han  mobber tenåringer i et ungdomsparti, bør det skje noe mer enn at bjellene ringer. At en 17-åring med innvandrerbakgrunn engasjerer seg i et politisk parti og tar på seg verv, er et tegn på god deltagelse i samfunnet. De som føler for å latterliggjøre deltagelsen, med en dårlig skjult etnisk undertone, har lite troverdighet hvis de samtidig påstår at de er opptatt av integrering – for å si det med en liten understatement.

Sylvi Listhaug er ikke bare Johnsens partifelle. Hun er også landets integreringsminister. Derfor bør sjansen benyttes til å uttale seg glassklart og utvetydelig om disse strømningene. Det har jo også vært ett og annet utspill i valgkampen.

Når AUF nå ber om beklagelse fra Tor André Johnsen og FrP-ledelsen, er det bare å slutte seg til den oppfordringen.

 

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden