Minerva

FrP må tåle mer pepper

Budsjettforliket ble reddet da Fremskrittspartiet til slutt godtok Venstres krav om høyere innblanding av pepper i pepperkakehusdeigen.

Da de fire borgerlige partiene omsider kom til enighet om budsjettet, var det blant annet fordi FrP omsider gav etter og gikk med på Venstres krav ikke bare om et mål om høyere andel biodiesel i bensinen, men også om en høyere andel pepper i pepperkakehus, med umiddelbar virkning. Det skal nå være 20 prosent pepper i pepperkakehusene. Høyre hadde allerede foreslått et kompromiss hvor dette skulle innføres gradvis fra neste jul av, men Venstre-leder Trine Skei Grande truet da med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet.

– Forskere sier at pepper ikke reduserer CO2-utslippene fra pepperkakehus, Trine Skei Grande. Hvorfor har dere stått så hardt på dette kravet?

– Det er vel selvinnlysende at pepper har lavere CO2-utslipp i Norge enn kake, og langt lavere enn hus, sier Trine Skei Grande til Minerva. – Vi må våge å vedta løsninger på klimaproblemene selv om virkemidlene smaker beskt.

– Hensikten her er delvis å kutte CO2-utslipp, men også å gi våre barn en grønn og bærekraftig oppdragelse. Oppføring av pepperkakehus skjer som regel i situasjoner hvor barn er aktive i byggeprosessen. De kan like godt lære først som sist at det er like viktig å regne ut husets fotavtrykk på fremtiden, som det er med møne, vegger, gavl og tak. Det er lek, men det er alvor her også.

– Så det er en slags grønn propaganda?

– Propaganda er et belastet ord. Venstre håper dette kan bli en del av Den grønne skolesekken som vi har mål om å få innført. Det er jo allerede krav om at det skal trykkes ut ikke bare pepperkakemenn, men at alle kjønn skal være representert likt blant pepperkakeformene. Dette blir et lignende tiltak.

– Men pepperkaker er jo ikke så gode når det er for mye pepper i. Tror du ikke barn vil foretrekke kaker som er søte, for smakens skyld?

– Min bestefar sa alltid at kaker som man har bakt med et grønt formål, smaker søtt, mens kaker som man har bakt med bensin, smaker surt.

– Det er vel ingen fornuftige mennesker som baker pepperkaker med bensin?

– Akkurat, det er det som hele tiden har vært Venstres poeng, sier Skei Grande.

Fremskrittspartiet var sterkt i mot krav til økt pepperinnhold. Men Siv Jensen gikk til slutt med på et kompromiss som tillater en kilo farin ekstra per gryte deig som kompensasjon. Dette gikk også Venstre med på, til tross for at den allerede svake klimaeffekten svekkes ytterligere.

– Det viktigste for oss er at pepperkakespiserne ikke kommer dårligere ut totalt sett, sier Siv Jensen til Minerva. – Nå blir pepperkakehusene en smaksbombe med store mengder både pepper og sukker. Dette er en seier for Fremskrittspartiet, som kommer helt uten bismak.

Det har allerede kommet til dels sterke reaksjoner på forslaget på sosiale medier. I FrPs lokallag er mange misfornøyde med kompromisset partiledelsen har inngått. Nestleder i Troms FrP, Jendor Ødegaard Trakteriessen, skriver på Venstres Facebook-side: ”Dette helvettes DDR-forslaget hør heime i Miljøpartiget MGP! Ikkje fan om æ skal driv miljøpropaganda heime. Der e æ sjæf og mine barn ska ikke lær sånn kukat politikk i barnehagen heller!”

Venstresiden er delt. Kommunikasjonsrådgiver for Miljøpartiet De Grønne, Eivind Trædal, skriver på Facebook at forslaget er godt, men at det kom altfor sent og ikke er omfattende nok. Han mener pepperkakehus bør bygges som passivhus, uten vinduer, og må de absolutt stekes, bør det skje i naturlig sollys.

Klassekampens nyhetssjef, Mimir Kristjansson, er derimot kritisk i kommentarfeltet og etterlyser et klasseperspektiv på pepperkakehusene:

– Dette er et sånn forslag som sender arbeiderklassen over i fanget på Trump og Le Pen. Mat er mat og jul er kos – ferdig snakka. Det er et jævla pepperkakehus! Det er kun den liberale og akademiske eliten som finner noen form for glede i å leke med maten og regne ut energikarakterer og sånn. Slike forslag fremmedgjør mureren som jobber hardt gjennom uken og drikker seg full og brøler stygge ting fra fotballtribunen i helgene. Jeg forstår nestlederen i Troms FrP, jeg. Skal man først regulere maten, er et klasseperspektiv viktigere.

Kommentaren har utløst en 349-kommentarer-lang diskusjon under Trædals FB-post, som i skrivende stund har 514 likes og 23 delinger.

I Arbeiderpartiet velger man å være avventende og partileder Jonas Gahr Støre svarer følgende når vi spør om en reaksjon:

– Jeg frykter at dette kravet til pepperinnhold vil utløse et altfor stort byråkrati, som ikke er verdt den lille, ubetydelige reduksjonen i CO2-utslipp,

– Betyr det at en eventuell Ap-ledet regjering fra 2017 vil avvikle ordningen?

– Det er dine ord, ikke mine. Jeg vil på stående fot ikke avvise det som et mulig utfall, samtidig som man ikke skal lukke øynene for at også pepperkakebakere må ta sin del av ansvaret for å løse klimakrisen, sier Støre.

– Så Arbeiderpartiet har ikke bestemt seg for hva de mener om pepperprosenten?

– Nå må du høre etter hva jeg sier. Jeg har hele tiden vært tydelig på at Arbeiderpartiet har en helhetlig oppskrift for hvordan vi forholder oss til pepperkakehusproblematikken. Derfor sier jeg at Arbeiderpartiet vil sikre et forsvarlig peppernivå i alle kaker, samtidig som vi utviser fleksibilitet. Velgerne kan derfor være trygge på at Arbeiderpartiets landsmøte i neste periode vil vedta en helhetlig pepperreform, hvor vi også er tydelige på at vi ønsker oss et peppernivå mellom en teskje og en kilo per gryte.

– Med respekt å melde, Gahr Støre, det er ganske stor forskjell på en teskje og en kilo.

– Nå må du høre etter hva jeg sier. Jeg tror velgerne hører at vi er helhetlige og tydelige.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden