Politikk

FrPs veivalg

FrP kunne juble under valgvaken mandag kveld, men står foran vanskelige veivalg.

Bilde: Lars Akerhaug

For å holde på oppslutningen eller vokse fram til 2021, må partiet ta noen valg.

Fremskrittspartiet har på mange måter gjort et historisk valg. Etter fire år som fløyparti og i mindretall har man kommet nesten uskadet ut av et regjeringssamarbeid. Attpåtil fortsetter regjeringssamarbeidet. Det vil bli lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

At Frp har klart seg såpass bra, var det få som våget tro på for et halvt år siden, og i enda mindre grad for to år siden. For det er ikke tvil om at regjeringsprosjektet også har kostet.

Derfor må partiledelsen også være klar over at de har store veivalg foran seg. Partiet trenger saker som kan gi ny giv og mobilisere velgere frem mot lokalvalget i 2019. Mange lokalpolitikere mistet posisjoner og makt etter to år med regjering i 2015, og om det samme skjer på nytt, vil det nødvendigvis bidra til slitasje.

Da er spørsmålet hvilke saker man skal prioritere. En sak flere kilder i Fremskrittspartiet nevner, er et tak på eiendomsskatten. Det kan være en god sak, også fordi det vil være et relevant tema frem mot lokalvalget i 2019.

En annen sak flere snakker om, er innstramninger i adgangen til familiegjenforening. Dagens regelverk gjør at selv om det knapt kommer flyktninger og asylsøkere til Norge, er innvandringen fra ikke-vestlige land fortsatt høy. Mange i Frp understreker at Erna Solberg skal være interessert i ytterligere innstramninger i innvandringspolitikken.

Muligheter for gjennomslag

Så kan det selvsagt bli en helt ny politisk situasjon etter valget, selv om styrkefordelingen mellom de borgerlige partiene er nokså uendret.

Det er ikke sikkert at Venstre og KrF vil inngå noen samarbeidsavtale. Da åpner det seg også muligheter for gjennomslag i saker som oljeboring i Lofoten og Vesterålen og politibevæpning.

Erna Solbergs primærønske har vært å fortsette et samarbeid med disse to partiene, men det er langt fra sikkert om de vil være med på dette.

Én sentral partikilde sier til Minerva at Jensen har vært mer uklar og peker på at et mindre formalisert samarbeid vil gjøre det lettere å få gjennomslag for saker i samarbeid med Arbeiderpartiet eller Senterpartiet.

Bra i distriktene

Men partiet står også foran noen floker som er vanskelige å løse. I Sylvi Listhaugs hjemfylke Møre og Romsdal gjør partiet et kjempevalg og går frem hele to prosent, mens man faller tilsvarende fra stortingsvalget i Oslo.

En kilde i partiet påpeker at måten partiet snakker om innvandring på fungerer bra i distriktene, men dårligere i byene hvor velgerne lever tettere på innvandrere og i større grad er klar over hvor komplekst det er å bo i flerkulturelle områder.

Kanskje dette rett og slett er et veivalg Frp må ta.

Valget har uansett vist at de som ment det ville skade de borgerlige å snakke om svenske tilstander eller norske verdier, har tatt feil. Samtidig er det åpenbart at enkelte på høyresiden kan la seg skremme, noe som også påvirker de politikerne i Frp som er mest opptatt av å være spiselige for de andre borgerlige partiene.

Men den demografiske utviklingen med høyere innvandring gjør at Frp må regne med å miste terreng i Oslo dersom partiet fortsetter å snakke om streng innvandringspolitikk, men det er uansett usikkert hvor mye det ville være å hente i det landskapet.

Les også Jan Arild Snoens analyse av hvorfor FrP nesten holdt stand fra forrige Stortingsvalg. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden