Nyhet

– Frykten for kjernekraft minner om vaksinemotstand

Bilde: Mikkel Tande

UiOs første TEDx-konferanse byr på et vindu inn i samtiden og spådommer om fremtidens utfordringer.

Med slagordet «Ideas worth spreading» har TED alltid noe interessant å by på for alle som på personlighetstester skårer høyt på åpenhet for idéer. Bokstavene står for Technology, Entertainment, Design, og gir navn til en årlig amerikansk konferanse som startet i 1984. Konferansen tiltrekker seg noen av de største navnene i verden, og har tidligere gjestet folk som Steven Hawking, Bill Gates og Bill Clinton.

Lørdag 27. april er første gang UiO arrangerer TEDx. X-en betyr at arrangementet er koordinert av lokale aktører, i dette tilfellet studenter, med lisens til å bruke TED-merkevaren. Gjennom utdeling av lisenser arrangeres det nå TED-konferanser verden over, som regel med navn i noe mindre størrelsesorden, men som likefullt kan ha idéer som er verdt å spre. 

«Dere kommer til å se talere med en svært variert bakgrunn i dag,» sier konferansierene stolt før det hele sparkes i gang. 12 foredrag står på programmet, og temaet for dagen er «Revolutionary thoughts and ideas». Programmet består av en god blanding av eksperter som forklarer sitt fagfelt på en enkel, populærvitenskapelig måte og personlige historier, ment til å inspirere publikum.

Alt er kjemikalier

TED-merkevaren assosieres av mange med høy kvalitet, og flere av foredragene har flere titalls millioner visninger i videoformat på internett. En av de mest interessante denne oppsetningen er  Sunniva Rose, som har en PhD i fysikk og er aktiv i samfunnsdebatten innen eget fagfelt.

Foredraget hennes handler om misforståelser om sammenhengen mellom hva som er naturlig og hva som er bra for oss. For eksempel er vaksiner fremstilt i et laboratorium, altså «unaturlig» i manges øyne. Sola kan gi deg «100% naturlig» hudkreft, noe man kan unngå ved å benytte seg av kjemikaliene som finnes i solkrem.

Rose mener mange lider av kjemikaliefrykt, en frykt som er  underlig med tanke på at alt består av kjemikalier, selv om ordet ofte brukes om produkter framstilt av den kjemiske industrien. En oppfatning av at det som er naturlig er noe annet enn kjemikalier, og at det «unaturlige» er farlig, er ikke bare meningsløst, det kan være svært skadelig for de som lever med vrangforestillingene, mener hun.

– Å kutte ut plastsugerør kommer ikke til å løse Europas energibehov

Til Minerva utdyper hun om hvordan hun mener en irrasjonell frykt for teknologiske fremskritt bidrar til at samfunnet fatter en rekke lite rasjonelle beslutninger .

– Det er en sammenheng der. Mangel på kunnskap fører til frykt, for eksempel når det gjelder stråling fra kjernekraft. Det minner litt om frykten folk har for vaksiner, sier Rose.

Tyskland bestemte seg i 2011, rett etter Fukushima-ulykken, for å legge ned kjernekraftindustrien.

Dette tror Rose utelukkende var på grunn av frykten for stråling, som hun mener er kraftig overvurdert. Også i Norge var mange redde for stråling fra Fukushima. Dette var en av grunnene til at Rose bestemte seg for å begynne med blogging og kunnskapsformidling.

– Denne frykten gir kanskje mening fra et psykologisk perspektiv, men den gir ingen fysisk eller fysiologisk mening. Vi trenger en avmystifisering og økt kunnskap om hva stråling faktisk er. Jeg har aldri opplevd at kollegaer er redde for å jobbe med radioaktive stoffer på laben, fordi man vet hvordan man skal forholde seg til det, sier Rose.

Hun forklarer at det er svært vanlig å tro at det døde mange titalls tusen eller millioner i Fukushima-ulykken. Det rette svaret er at det ikke var et eneste dødsfall. Rose synes det er utrolig trist at kjernereaktoren på Kjeller nå legges ned, noe hun også ser i sammenheng med frykten skapt av Fukushima-ulykken.

– Tror du Europa kommer til å bevege seg mer i retning kjernekraft etter frykten har lagt seg?

– Ja. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å være bekymret for klimaendringer uten å være for kjernekraft. Å gå i trapper fremfor å bruke heis og å kutte ut plastsugerør kommer ikke til å løse Europas energibehov, avslutter Rose.   

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden