Politikk

Frykter hemmelig votering vil splitte partiet

– Ikke sikkert vi kan gå inn i en rød regjering om det skifter fra blått til rødt med hemmelig votering, sier en sentral kilde.

Til tross for at den blå siden i KrF allerede har oppnådd et flertall blant de erklærte delegatene på KrFs landsmøte, er det fremdeles mange i den blå fløyen som er bekymret for utfallet av voteringen den 2. november.  

Flere frykter at Hareide kan stjele prosessen gjennom et hemmelig valg, der Hareide rett før voteringen også gjør det klart at han går av som partileder om han ikke får det utfallet han vil.

Til tross for at KrFs landsmøter vanligvis avvikles med åpne voteringer der delegatene viser stemmetegn for sitt syn, er det ved årets landsmøte lagt opp til et reglement der alle voteringer skal skje skriftlig og hemmelig.

En av flere som har reagert på dette reglementet er partiveteran Aud Kvalbein. Hun har tidligere representert KrF som varaordfører i Oslo og som byråd for eldre. Til Minerva sier Kvalbein at hun mener det er helt unaturlig for KrFs landsmøte å avholde hemmelig valg etter den prosessen partiet nå har vært gjennom.

– De som har blitt valgt som delegater i denne prosessen, er blitt valgt etter at de har sagt hva de står for. Da må de også stå for det. Hvis delegatene skal skifte mening, må de være åpne på det og i det minste forklare hvorfor de har gjort det.

Hva mener du konsekvensen er om de skifter mening anonymt?

– Hvis Knut Arild Hareide vinner på denne måten,så har det skjedd på bakgrunn av triksing og miksing. Det gir ikke mening å be fylkesårsmøtene velge såkalt representativt, for å så snu på det. Det vil skape grobunn for manglende tillit til partiet og hele prosessen vi har vært gjennom.

– Knut Arild må sørge for at hele prosessen er åpen,og at folk kan holdes ansvarlige for det de stemmer. Det er opplagt at man ikke kan ha en hemmelig votering på slutten etter en slik prosess, utdyper Kvalbein.

Flere sier likevel at det er naturlig at avstemningen foregår skriftlig, dersom prosessen også blir til et ledervalg, og Knut Arild Hareide erklærer at han går av om han taper. Hva mener du om det?

– Det er Knut Arild selv som har skapt denne prosessen. Da må han også ta konsekvensen av den. Du kan ikke først ta til orde for en representativ og åpen prosess, og så ikke følge dette prinsippet helt ut.

– Ikke legitimt

En anonym og sentralt plassert kilde i KrF er enig med Kvalbein i at hemmelig valg nå vil skape debatt om hele legitimiteten til prosessen.

– Dersom landsmøtet nå etter hemmelig votering skifter fra blått til rødt, har ikke dette vært en legitim prosess, sier kilden til Minerva.

– Da stemmer noen imot det de har sagt til eget årsmøte, og det er umulig å vite om noen er muldvarper som har løyet hele veien, eller om de faktisk bare har skiftet mening. Jeg har ikke lyst til å bruke de neste månedene til å tenke på alle mine partivenner som muldvarper.

– Skal vi komme oss videre etter dette er åpenhet nøkkelen, utdyper kilden.

En annen sentral og anonym kilde sier:

– Dersom landsmøtet etter en hemmelig votering skifter fra blått til rødt, så ender vi opp med et vedtak vi ikke vil vite hvordan vi skal tolke.

Og tilføyer:

– Det er ikke sikkert at vi kan gå inn i en rød regjering om vedtaket er blitt til på den måten, da vil vi stå igjen som et splittet parti, sier kilden til Minerva.

Landsmøtet avgjør

På torsdag skal KrFs landsstyre igjen behandle spørsmålet om hvorvidt avstemningen skal avholdes hemmelig. Flere toneangivende KrFere har tatt til ordet for å endre både voteringsorden og hvorvidt valget skal være hemmelig eller åpent.

Det er likevel ikke sikkert at det vil være flertall på landsstyret for å fremtvinge en endring, men flere kilder sier til Minerva at de vil ta opp saken på nytt på KrFs landsmøte dersom landsstyret nå ikke går inn for åpent valg. Dermed kan det bli kamp om spillereglene helt inn til siste slutt.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden