Galtung til litteraturfestival

Johan Galtung er uønsket i Tyskland, Sveits og Sverige på grunn av sine antisemittiske uttalelser – men ikke i Skudeneshavn.

Publisert Sist oppdatert

Johan Galtung er uønsket i Tyskland, Sveits og Sverige på grunn av sine antisemittiske uttalelser – men ikke i Skudeneshavn.

Fredsforsker Johan Galtung har vært ute i hardt vær det siste året. Bakgrunnen er at fredsforskeren har fremsatt en rekke utspill om jødene og jødenes påståtte rolle i verden, som har vært av åpenbar antisemittisk karakter. Galtung har hevdet at frimurerne kan ha vært involvert i terrorangrepene 22. juli og at frimurerne er «kunstige jøder». I tillegg har han ved flere anledninger anbefalt litteratur med et klart antisemittisk innhold. Et eksempel er bøkene til den norske ingeniøren Erik Rudstrøm, som Galtung anbefalte under et foredrag i oktober, der det hevdes at Arbeiderpartiet og frimurerlosjene inngår i en satanisk, jødestyrt plan for å erobre verdensherredømme og at det foregår narkotikasalg fra synagoger.

Et annet eksempel er det beryktede antijødiske falsumet Sions Vises Protokoller. Sions vises protokoller utkom første gang i ultrakonservative kretser i Russland i 1903, og utgis for å være referater fra en hemmelig sammenslutning av jødiske ledere. Det hevdes at jødene har skapt den moderne kapitalismen og liberalismen, og i tillegg leder an i den internasjonale arbeiderbevegelsen. Videre påstås det at de styrer presse og frimurerlosjer, og har framprovosert alle kriger, revolusjoner og økonomiske kriser med det mål å oppnå et «jødisk verdensherredømme».  I tiden etter bolsjevikrevolusjonen i 1917 ble protokollene spredt i masseomfang i hele Europa, hvor det blant annet ble flittig tatt i bruk av nazibevegelsen. Helt fra partigrunnleggelsen i 1920 og frem til Den andre verdenskrigs slutt i 1945 utgjorde forestillingen om ”den jødiske verdenssammensvergelse” et kjerneelement i NSDAPs virkelighetsoppfatning og propaganda, og protokollene fungerte både før og etter maktovertakelsen som et av de sentrale dokumentene i partiets antisemittiske agitasjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS