Minerva

Gavondskap

Regjeringen har funnet en ny og bedre måte å få folk til å gi til gode formål på: Å appellere til folks smålighet.

Det har lenge vært kjent at politikere må bruke folks dårlige instinkter til beste for samfunnet. For eksempel vet vi at folk drives av profittjag, snarere enn av omtanke for andre. Gjennom det frie markedet kanaliseres våre onde drifter til samfunnsgavnlig produksjon.

Men på noen områder er dette vanskelig, fordi det er lite profitt å hente. Veldedighet er et eksempel på dette. Regjeringen har nå funnet en ny og innovativ måte å få folk til å gi på: Å appellere til deres verste sider.

– Vi fikk ideen da vi så at Norsk Hylekorforening samlet inn mer enn 1,3 millioner kroner til NOAS, først og fremst ved å appellere til hatet mot Sylvi Listhaug, sier politisk rådgiver Espen Teigen i justisdepartementet til Minerva.

– Da tenkte vi: Våre velgere hater jo vel så sterkt som medlemmene i hylekorforeningen. Dette må vi kunne bruke.

I en video som eksperter betegner som «banebrytende», refererer Sylvi Listhaug til innsamlingsaksjonen som i hennes navn gikk til det hun kaller å «lønne byråkrater i Norge». Eksperter roser grepet med å referere til innsamlingsaksjonen, slik at folk umiddelbart tenker på hylekoret, som de hater.

– Vi kunne sagt at pengene gikk til rettssikkerhet for asylsøkere i Norge, sier Teigen. – Men forskning viser at formuleringen vi har valgt, er mer egnet til å vekke hat, og dermed til å åpne lommebøkene.

Videoen fortsetter med å henlede seernes oppmerksomhet på den gode saken, nemlig forfulgte kristne i muslimske land.

– Det er et lite genialt c-moment her, forteller Teigen. – Ved å starte med referansen til NOAS, minner vi seerne om eksistensen av muslimer. Det skaper en virkningsfull kontrast til oss kristne. Vi får dermed tak i «oss-dem»-emosjonene, som også er egnet til å øke givergleden, eller egentlig giversinnet. Og legg merke til slutten: «Lik og del!» ler Teigen.

Men hvorfor har dere med Fabian Stang, som ser ut som han er der veldig motvillig? Finnes det forskning som viser at det øker giversinnet?

– Nei, det er faktisk noe vi gjorde bare for å ha det litt moro med Fabian, sier Teigen.

Teigen får støtte av nestleder i Norsk Hylekorforening, Ingebrigt Steen Jensen: – Hadde denne videoen vært gjort av folk på vår side, ville den vært helt genial, sier han til Minerva. – Å manipulere folks sinne og hat er en drivkraft i mye av det vi gjør.

En time senere tar Steen Jensen kontakt for å presisere at siden videoen nettopp ikke er laget av folk på deres side, er den selvsagt moralsk bankerott.

Men Ingebrigt Steen Jensen, er det ikke et godt formål å støtte forfulgte kristne i muslimske land?

– Godt og godt. Vi opplever at det er feil å fokusere på kristne, bare fordi den kristne sivilisasjonen forsvinner fra dette området. Det viktige nå er å fokusere på islamofobi, og at vi må åpne grensene.

Espen Teigen, dere har så langt bare samlet inn 100 000 kroner, snaut åtte prosent av Joner-aksjonen. Har dere overvurdert gavondskapen hos velgerne deres?

– Det er for tidlig å si. Men vi i Justisdepartementet trøster oss med at uansett om vi samler inn penger eller ikke, har dette vært vellykket som PR-stunt for oss, avslutter Teigen.

– Nå håper vi også på ytterligere gnål fra hylekoret. Jeg håper dere har bedt Ingebrigt Steen Jensen om en kommentar?

***

Illustrasjonsfoto: Bård Gudim, FrPMedia (FrPMedia) [CC BY 3.0 or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden