Den første hybridkrigen

I natt var det ti år siden konflikten mellom Russland og Georgia brøt ut. Krigen var det første eksemplet på den russiske krigføringen vi senere har sett i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

August, 2008: Georgia har vært selvstendig siden Sovjetunionens oppløsning 17 år tidligere. Siden 1993 har imidlertid landet manglet kontroll over de to nordlige regionene Abkhasia og Sør-Ossetia der lokale separatister har løsrevet seg ved hjelp av sovjetiske våpen og «fredsbevarende» russiske styrker.

Tre år tidligere har Eduard Sjevardnadse blitt avsatt som president etter omfattende valgfusk, noe som har blitt kjent som «roserevolusjonen». Den impulsive etterfølgeren Mikheil Saakasjvili ønsker å få utbryterrepublikkene tilbake i folden og bringe landet nærmere Vesten. Han har rustet opp militæret med amerikansk hjelp, og har som mål å få Georgia inn i NATO.

Russland har på sin side knyttet stadig tettere bånd til utbryterrepublikkene, og har delt ut store mengder russiske pass slik at majoriteten nå er russiske borgere. To år tidligere har Georgia arrestert fire russiske diplomater for spionasje. Russland har svart med å deportere nesten to hundre georgiere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her