KOMMENTAR

Trumps fremste hatobjekt i eget parti støttes av egne velgere.
Trumps fremste hatobjekt i eget parti støttes av egne velgere.

Raffensperger populær blant sine egne

En måling fra Georgia kan tyde på at republikanere flest er lei Trumps forsøk på å stjele valget.

Publisert

De to senatsvalgene i Georgia 5. januar ligger an til å bli de dyreste i landets historie, med god margin. Flertallet i senatet står på spill, og penger strømmer inn fra hele landet. Trump drar selv til staten på lørdag for å mobilisere fortsatt støtte til de to republikanske senatorene. De må gå en ny runde fordi de ikke fikk 50 prosent av stemmene i valget 3. november, slik kravet er i Georgia.

Meningsmålingene har så langt vært ganske jevne, med et lite overtak til republikanerne. Dagens måling fra Survey USA viser noe annet, og en interessant forskjell mellom kandidatene. Demokraten Ossoff leder over Perdue med 50-48, altså dødt løp, mens demokraten Warnock leder 52-45 over Loeffler, en mer solid ledelse. Husk at demokratene må vinne begge disse for å få 50-50 i senatet, og kontroll gjennom visepresidentens vippestemme.

Men lenger ned i denne målingen er det et resultat som er mer interessant. Republikaneren Brad Raffensperger, som er Secretary of State, en slags administrasjonsminister i Georgia, har ansvaret for valgavviklingen. Han har vært den republikaneren i landet som kanskje klarest har stått imot press fra Trump. Det inkluderer flere drapstrusler mot ham og hans familie. Perdue og Loeffler har bedt ham om å trekke seg. Etter å ha beordret omtelling for hånd, har han avvist alle påstander om valgfusk, og sertifisert resultatet på vegne av staten, noe guvernør Kemp har fulgt opp.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her