KOMMENTAR

Raphael Warnock kan i morgen bli den første svarte senatoren fra Georgia noen gang.
Raphael Warnock kan i morgen bli den første svarte senatoren fra Georgia noen gang.

Senatet kan vippe

Demokratene kryper nærmere seier i morgendagens valg i Georgia. Trump og alliertes forsøk på statskupp styrker ikke republikanernes sjanser.

Publisert

I morgen avholdes omvalg i Georgia for to senatsplasser, etter at ingen av kandidatene nådde 50 prosent oppslutning i delstaten den 3. november, slik reglene der krever. Demokratene må vinne begge disse setene for å nå 50 plasser, og dermed flertall med visepresident Kamala Harris’ avgjørende stemme. Det kan bli så jevnt at vi ikke kan se bort ifra at partiene vinner hvert sitt sete, noe som i realiteten er en seier for republikanerne.

Dersom demokratene ikke lykkes, vil store deler av Bidens agenda bli blokkert av senatet. Jeg har tidligere poengtert at de mest radikale delene uansett ikke vil gjennomføres, fordi enkelte demokratiske senatorer, i første rekke Joe Manchin fra West Virginia motsetter seg dem.

Mens Biden vant presidentvalget med 0,3 prosentpoeng, var de republikanske kandidatene i Georgia et hestehode foran de demokratiske den gangen. Sittende senator David Perdue slo Jon Ossoff med 1,8 prosentpoeng. Kelly Loeffler, som var oppnevnt for å erstatte senator Isakson som fratrådde sin posisjon i slutten av 2019, hadde ikke vært gjennom et nominasjonsvalg, og måtte derfor konkurrere med en langt liste med demokrater og noen republikanerne. I det valget samlet de republikanske kandidatene til sammen 49,3 prosentpoeng, mens demokratene fikk 48,3.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her