KOMMENTAR

Oslo Rådhus.

Kildesortering i Oslo er en bløff

Plast til gjenvinning innsamles i en plastpose som ikke kan gjenvinnes. Nesten halvparten av biogassen fra matavfallet brennes. Systemet koster innbyggerne milliarder av kroner i økte avgifter.

Publisert Sist oppdatert

I 2006 vedtok Oslo bystyre å innføre kildesortering av avfall i husholdningen. Matavfall skulle heretter kastes i grønne poser og plastavfall i blå. Etter kommunens opprinnelige intensjon skulle matavfallet bli til biogass som byens busspark kan kjøre på, og plastavfallet skulle materialgjenvinnes til ny plast.Men 14 år etter at kommunen først vedtok planene, er det knapt noe som fungerer etter hensikten.

Plastgjenvinning i det blå

Tidligere i år valgte Grønt Punkt Norge, som har ansvar for å samle inn søppel fra landets kommuner, å si opp avtalen med Oslo kommune på grunn av økonomiske problemer. Grønt Punkt Norge forklarte da at bruken av de blå posene til innsamling av plastavfallet «gir lavest miljønytte», og at anleggene i Tyskland der det norske plastavfallet sendes helst ikke vil «ha plast som samles inn på denne måten, fordi den er nærmest umulig å få solgt».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS