DEBATT:

Globalisering i fraværet av en tillitsvekkende atmosfære

Det kan være en idé å se til Walter Eucken i en tid preget av illusjonsrik og prinsippløs omgang med internasjonal økonomisk politikk. Kjernen i Euckens tenkning er en bevaring av de institusjonelle spillereglenes liberale kvaliteter.

Publisert

Det er nå snart seksti år siden Walter Eucken, den ledende økonomen av den såkalte ordoliberale Freiburgerskolen, skrev den banebrytende boken Grundsätze der Wirtschaftspolitik. Boken er i ettertid blitt stående som bauta i prinsipielle diskusjoner om økonomisk politikk, og dessuten gjort Eucken kjent som «hovedarkitekten» bak den moderne markedsøkonomiens institusjonelle rammebetingelser, samt EUs konkurransepolitikk.

Ett av Euckens varige bidrag til økonomisk-politisk tenkning er av høy aktualitet i en verden som for alvor er i ferd med å føle konsekvensene av den giftige radikale usikkerheten som har fått lov til å utvikle seg i kjølvannet av en illusjonsrik og prinsippløs omgang med internasjonal økonomisk politikk. De viktigste stikkordene er velkjente: Trump, undergraving av regelbasert multilateral frihandel, økonomisk nasjonalisme, handelskrig, teknologikrig, administrative sanksjoner mot enkeltland og enkeltbedrifter, samt Brexit, Putin og autoritær populisme. Hvis Eucken fortsatt hadde vært blant oss, er jeg ikke i særlig tvil om at han ville sett urovekkende mange paralleller til mellomkrigstidens ødeleggende drivkrefter, som han gjorde til sin hovedoppgave å bekjempe og forhindre for ettertiden.

Liberal forutsigbarhet

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS