Plastic bottle recycling
Plastic bottle recycling

Gode argumenter om plast basert på feil utgangspunkt

Vi må aldri slutte å bruke verdens ressurser flere ganger. Men Aksel Fridstrøms måte å argumentere på blir en farlig sovepute.

Publisert Sist oppdatert

I Minervas kommentar 20. mai foreslår Aksel Fridstrøm å brenne all innsamlet plast i den tro at den ikke kommer på avveie. Sjelden har ordtaket «å tisse i buksa for å holde seg varm» passet bedre. Han ønsker altså å energiutnytte all brukt plast for deretter å produsere alt vi har behov for, fra ny råvare. Uten å bruke de begrensede ressursene verden har så mange ganger som mulig.

Prognoser viser en tredobling av global plastbruk innen 2050. Plast er et lett og sterkt materiale med verdifulle egenskaper og har vært en forutsetning for utvikling av det moderne samfunnet. Det er urealistisk å drømme om et plastfritt samfunn.

Det er både naivt og farlig å motivere til å brenne plast etter første gangs bruk. Det vil kreve at all plast vi bruker er jomfruelig og rett fra enten olje eller fornybar kilde. Det er verken miljøriktig, bærekraftig, og løser ei heller den store utfordringen med plast som allerede er på avveie.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her