Minerva Debatt

Gratisapplikasjoner for politisk korrekthet

Problemet i offentligheten er ikke at det er for mye politisk korrekthet, problemet er at det er for lite. Noen ganger går vi skikkelig på trynet, slik TV2 gjorde i sin nyhetssending den 11. januar.

Problemet i offentligheten er ikke at det er for mye politisk korrekthet, problemet er at det er for lite. Noen ganger går vi skikkelig på trynet, slik TV2 gjorde i sin nyhetssending den 11. januar.

Hun har juridisk utdanning fra Universitet i Oslo, master i menneskerettigheter fra England, BA i journalistikk fra Stavanger. Hun har skrevet for riksavisene og vært rådgiver for noen av de mektigste personene i landet. Etter å ha vunnet velgernes gunst i 2009 ble hun medlem av nasjonalforsamlingen. Men når TV2 omtaler henne i forbindelse med et innslag om en borgerlig regjering, omtaler kanalen henne på følgende vis:

“Da Hadia Tajik ble kulturminister sørget hun samtidig for at Stoltenberg-regjeringen fikk en statsråd med innvandrerbakgrunn. Neste gang en ny regjering går ut på Slottsplassen kan det være en helt blendahvit regjering. For både Høyre og Frp vil prioritere kompetanse foran kvotering.”

Jeg er overbevist om at dette ikke var et bevisst forsøk på å sverte Tajik. Men ved å trekke inn hennes hudfarge, blir innslaget vinklet helt feil, på flere plan. 

På ett plan kan ordvalget få seerne til å tro at statsråden ikke var kompetent, men ble kvotert inn i regjeringen. På et annet plan kan innslaget tolkes som et spark til de borgerlige, en advarsel til velgerne om at en ny regjering risikerer å bli en “blendahvit” regjering.

Ordet blendahvit er ikke akkurat et honnørord. Men en kritikk av de borgerlige på dette grunnlag, blir også fullstendig søkt, fordi da må jo TV2 ha som utgangspunkt at det finnes en eller annen sammensetning av en regjering hvor gjennomsnittshudfargen skulle være helt perfekt. Hva er i så fall den?

Legg bort hudfargemanien
Er det egentlig noe spesielt vakkert eller stygt ved å være “hvit” eller “blendahvit”? Nei, selvfølgelig ikke. Det er like vakkert eller stygt som det er å være “svart”. Når man først snakker om folks utseende, kan det like gjerne hevdes at homo sapiens er en art som ikke er særlig lekker overhodet. Vi er tobeinte skapninger som minner litt om en krysning mellom en pungrotte og en delfin. Utvalget av fargesjatteringer på våre hårløse kropper er heller ikke særlig praktfullt, etter min mening.

Det finnes likevel et formildende trekk ved vår kroppslige konstitusjon. På innsiden av kraniene våre oppbevares det et slimete organ som har kapasiteten til å forbedre vår oppførsel. Hjernen greier faktisk å møte mennesker som individer, ikke som representanter for en farge, dersom vi anstrenger oss. Vi må bare legge bort hudfargemanien så fort som mulig.

Opplysende bytur
Jeg hadde en festlig tur på byen nå i helgen, da jeg var ute med en amerikansk venn. Han fikk de utroligste spørsmål fra folkene vi snakket med. Har du sett snø før? Du må jo fryse? Folk ble perplekse da de fikk vite at han hadde gått på et Ivy League universitet og har en jobb hvor han jevnlig møter statsledere.

Hvorfor dukket disse spørsmålene opp overfor akkurat denne amerikaneren? Mange i USA bor jo i områder med bitende kulde, snøstormer og majestetiske, hvitkledde fjell? Det hender for øvrig at det snør i Massachusetts også. De underlige spørsmålene fra våre feststemte samtalepartnere skyldtes ene og alene det faktum at min venn var afroamerikansk.

Tre applikasjoner
Vi trenger dessverre mer politisk korrekthet. Hvem er det som kan utvikle noen applikasjoner som vi kan anvende i møte med andre? La meg foreslå et par:

Obstinatogram: Anstreng deg for å møte fremmede mennesker med et minimum av høflighet og diskresjon. Forestill deg at din samtalepartner er et normalt oppegående individ i fra samme klan som deg, om du vil. De fleste mennesker i verden vil naturligvis skuffe deg uansett, jo bedre du blir kjent med dem. Men hvorfor ikke innlede ethvert møte med et trassig håp om at akkurat denne éne personen foran deg er unntaket som bekrefter regelen?

Local:Assume: Vær så snill, ikke henvend deg automatisk til en litt annerledes utseende person på engelsk. Ikke spør hvordan dere pleier å gjøre det, i “din kultur”. Og dersom vedkommende havner i regjeringen, kan det være nærliggende å ta utgangspunkt i at det skjedde fordi hun var kvalifisert.

ReciprocifyPro: Oppfør deg mot fremmede slik du vil at de skal oppføre seg mot deg. Det innebærer naturligvis at du ikke skal være mer ubehagelig i måten du snakker til dem på enn du selv hadde akseptert. Men det innebærer også at du ikke skal være mer overstrømmende i møtet med dem, enn du selv hadde følt naturlig. Du bør ikke oppføre deg bedre mot andre, enn du selv setter pris på at de oppfører seg mot deg.

“Føles falskt”
Hva med argumentet om at slike små anstrengelser føles så “falskt”? Velkommen til klubben! All form for sivilisert oppførsel er “falsk” på den samme måten. Det kalles å temme sine impulser. Når du ikke braser ut med alt som faller deg inn, tar du hensyn. Er ikke det selve definisjonen på sivilisasjon?

Jeg er overbevist om at jeg selv har gått i alle disse fellene opp gjennom årene. Hadde jeg jobbet som journalist i TV, kunne det ha vært meg som stod bak den ovenfornevnte nyhetssaken. Den eneste jeg kunne ha sagt til mitt forsvar, var at jeg ikke hadde lest en tekst som denne på forhånd.

Hjernen lærer fort. Det kan allerede hende at hjernen din nå har gått til anskaffelse av nye applikasjoner. Når vi alle sammen skjerper oss litt, kan dette gå bra.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden