SPALTIST

De tre vitenskapsfolkene bak the Great Barrington Declaration (f.v.) Martin Kulldorff, Sunetra Gupta og Jay Bhattacharya
De tre vitenskapsfolkene bak the Great Barrington Declaration (f.v.) Martin Kulldorff, Sunetra Gupta og Jay Bhattacharya

Kan vi snakke om the Great Barrington Declaration?

Liberale, demokratiske samfunn bør ikke vike fra en fri og åpen debatt rundt smitteverntiltak. Selv med de beste intensjoner kan sensur og tåkelegging virke mot sin hensikt.

Publisert

4. oktober startet tre vitenskapsfolk en underskriftskampanje som tok til orde for «fokusert beskyttelse» istedenfor generelle samfunnsnedstengninger i forbindelse med Covid-19-pandemien. Dr. Sunetra Gupta, epidemiolog ved Oxford University, Dr. Martin Kulldorff ved Harvard, og Dr. Jay Bhattacharya ved Stanford, tok til orde for å beskytte de særlig utsatte og la resten av befolkningen gå tilbake til å leve livene sine som normalt. The Great Barrington Declaration er så langt signert av 30 000 leger, nesten 550 000 lekfolk og over ti tusen forskere innen medisin og folkehelse, ifølge nettsiden.

De tre professorene er ingen forsamling alternative medisinere, men eminente figurer innen folkehelse og epidemiologi. Likevel ble erklæringen sensurert av Google inntil nylig. Hvis man søkte etter erklæringen de første dagene etter at kampanjen ble lansert, fikk man isteden opp en rekke kritiske artikler om kampanjen. Den første var et intervju med Devi Sridhar, rådgiver til den skotske regjeringen, hvor hun sier at Great Barrington-erklæringen ikke er «vitenskapelig.» Selv har Sridhar en doktorgrad i sosialantropologi. Reddit, verdens største diskusjonsforum, fjerner poster som tar opp erklæringen. Og The Guardian har ved et kjapt søk minst fem artikler som alle bruker negative vendinger om opphavspersonene og strategien de foreslår. En artikkel nevner sågar at Martin Kulldorff har deltatt i et radioprogram som tidligere har hatt holocaust-fornektere som gjester – noe Kulldorff sier han ikke var klar over, og at han deltar i alle fora for å spre budskapet så vidt som mulig.

Hevder strategien vil redde liv

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS