Politikk

Vil gripe inn mot muslimske trossamfunn

Bilde: Privat

Mahmoud Farahmand fra LIM (Likestilling Integrering Mangfold) vil at norske myndigheter skal stramme grepet om moskeene.

Moskeer i Norge driver helgeskoler og koranskoler uten innsyn og kontroll, viser en ny kartlegging av bladet Utrop.

– Det er svært uheldig at vi ikke har kontroll på hva som formidles til våre barn. Disse barna skal bo i Norge og bidra ti samfunnet. Det er vår fremtid vi snakker om, sier Farahmand.

– Hva mener du med at vi mangler kontroll?

– At vi ikke vet hva som foregår i disse moskemiljøene. Det drypper noen ubehageligheter ut i nye og ne som gir tilstrekkelig indikasjon på at vi bør se nærmere på disse miljøene.

– Bør man gjøre noe med det?

– Vi bør få bedre kontroll. Vi må se til å få et godkjenningsprogram for imamer og ikke minst få betydelig mer kontroll på hvor pengene til disse trossamfunnene kommer fra. Moskeene må også legge tilrette for større åpenhet. Det er også mulige gjennomføre en form for revisjonvirksomhet av disse trossamfunnene med stikkprøver og revisjoner for å få en viss kontroll med deres virksomhet.

Farahmand er bekymret for hva som skjer bak lukkede dører i konservative miljøer.

– I Åsne Seirstads nye bok fremkommer det at en av de største moskeene i Oslo bidro til jentens radikalisering. I oktober rapporterte Tyske Bfv at rundt 40% av de som hadde reist til Syria hadde blitt radikalisert i moskeene. Noe av retorikken som føres av enkelte talspersoner er også urovekkende, og muligens en indikasjon på forhold som kan være lite heldig.

I rappporten fra Utrop kommer det frem at flere moskeer er kontrollert av utenlandske stater.

– Dette er ikke overraskende. Prestestyret i Iran har jo hatt et uttalt mål om å spre den islamske revolusjonen, og så sent som i 2005 uttalte Ahamdinejad av en «bølge av islamske revolusjoner vil snart nå hele verden». Iran er helt avhengig av å opprettholde en slik retorikk for å holde den islamske revolusjonen i livet for at den religiøse eliten skal opprettholde makten. Saudi Arabia på sin side sprer en meget sort-hvit oppfattelse av islam. En type retorikk som setter et skarpt skille mellom de som er retttroende og resten.

Farahmand mener at om slik retorikk spres fra norske moskeer vil det være et hinder for integrering.

– Det er muligens like urovekkende at våre myndigheter ikke har tilstrekkelig kontroll på disse forholdene.

En rekke av moskeene Utrop kontaktet nektet å svare på spørsmål i forbindelse med rapporten .

– Det er noe urovekkende at de ikke vi svare på spørsmål Jeg kjenner til flere som har prøvd å komme i kontakt med moskeer rundt omkring i Norge ute få respons eller bli avvist. Det er avgjørende at muslimske trossamfunn er gjennomsiktige og åpne. Det er kun gjennom denne åpenheten de kan bidra til å at tilliten til moskeene øker.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden