10 kule kvinner

– Gutta i bransjen må se forbi kompisene sine

– Jeg har opplevd å føle meg alene som kvinne, forteller Siri Seljeseth. Foto: Eirik Evjen / NRK.

KUL KVINNE: – I film- og TV-bransjen mangler vi kvinner i flere ledd, sier Siri Seljeseth, som står bak Unge lovende.

– Dette er veldig gøy! sier Siri Seljeseth, begeistret over at hun er kåret som en av Minervas «ti kule kvinner».

Manusforfatteren og skuespilleren står bak serien Unge lovende, som har høstet jevnt over gode kritikker gjennom to sesonger på NRK. Den første sesongen gikk av stabelen i november 2015. I januar i år kom sesong 2, og Seljeseth skriver nå på manuset til sesong 3.

– Det er ikke mange som slår igjennom som manusforfatter i debuten. Hva er hemmeligheten?

–  Jeg tror prosjektet har truffet mange fordi det kommer fra et sterkt og oppriktig ønske om å lage noe. Det kom fra hjertet og er laget på pur vilje, svarer 28-åringen.

Turte først ikke å satse på skrivingen

«Unge lovende» handler om venninnene Elise, Alex og Nenne, som er i midten av 20-årene, bor i kollektiv i Oslo og strever med å skape karrierer som henholdsvis komiker, skuespiller og forfatter.

Serien er delvis basert på Seljeseths eget liv, og handlingen begynner med at rollekarakteren hennes Elise får avslag på søknad om å forlenge visumet i USA, hvor hun har prøvd seg som standup-komiker.

Seljeseth opplevde selv det samme i sin tid. Etter skuespillerutdanning på NISS, prøvde hun seg som standup-komiker i Hollywood.

– Jeg dro egentlig aldri for å prøve lykken som komiker i Hollywood. Det skjedde mer tilfeldig da jeg først var der. Men jeg syntes at det var en frihet i det at jeg var så langt hjemmefra, hvor ingen kjente meg. Det var skumlere å stå på scenen i Norge første gang, sier hun.

Det var veldig lærerikt å søke lykken samtidig som hun måtte klare seg selv et annet land. Perioden endte med at hun endelig turte å satse på karrieren som manusforfatter, og hun sendte inn ideen om Unge lovende til produksjonsselskapet Monster.

– Det er jo en klisjé, men å gå utenfor ens egen komfortsone og prøve noe som man egentlig er veldig redd for å gjøre, kan skape masse nye muligheter.

Det er så mange forskjellige veier til et mål, ikke bare den ene riktige, sier Seljeseth.

– Selv endte jeg opp med å skrive, noe jeg alltid har ønsket å gjøre. Men det måtte gå via andre retninger som skuespill og stand-up før jeg turte å satse. Og da jeg begynte å skrive manus igjen, var det et lys som gikk opp for meg.

– Trives du best med å være skuespiller, standup-komiker eller manusforfatter?

– Det er vanskelig å si, fordi jeg er skikkelig glad i alt sammen. Det absolutt beste med hele prosjektet har vært å se det bli satt til live, fra idé til gjennomføring, svarer Seljeseth.

Les også: Minerva kårer 10 kule kvinner.

Glansbildet er ikke interessant

Seljeseth og medspillerne Gine Cornelia Pedersen og Alexandra Gjerpen har fått mye ros for å vise frem mer realistiske sider av hvordan det er å være ung i Norge i dag.

Venninnene bor sammen og lever med forventninger fra foreldre og venner knyttet til karriere og kjærlighetsliv. Målet har vært å vise frem de mer utfordrende siden av livet i 20-årene, sier Seljeseth.

Det var viktig for meg å fremstille noe som føltes relevant og ærlig. Jeg synes ikke glansbilde-varianten av livet er så interessant å skildre.

– Hvor lik er du egentlig karakteren din Elise?

– Jeg var mer lik Elise tidligere i livet. Nå liker jeg å tenke at det er mer som skiller oss fra hverandre. Men vi har til felles at hun vil leve av noe hun elsker å drive med, men at hun ikke vet helt hva det er enda, eller hvordan hun skal få det til.

– Vennskap er noe av de mest kompliserte relasjoner vi kan ha.

Vil skrive mer om vennskap

Etter at første sesong av Unge lovende ble sluppet i november 2015, var kritikkene strålende. Før sesong 2 kom på skjermen i januar i år, uttalte Seljeseth at hun følte et stort press på å leve opp til forventningene fra seerne etter en så god første sesong.

– Hvordan lever du med følelsen av press når du skriver manus?

– Vi har gått gjennom noen faser. Etter første sesong kjente jeg mye på presset på å leve opp til noe. Men underveis i arbeidet med sesong 2 skjønte jeg at jeg må tilbake til utgangspunktet og lage det som er viktig for meg. Så får jeg håpe at folk blir med.

Minerva kårer 10 kule kvinner

  • I forbindelse med 8. mars kårer Minerva 10 kule kvinner. Kåringen er uformell og skal gi en oppmerksomhet til kvinner som har preget det norske samfunnet på en måte vi har sans for. De er ikke nødvendigvis etablerte, men vi er sikre på at de vil prege Norge i lang tid fremover.
  • Juryen har bestått av Ingebjørg Sofie Larsen (juryleder), Kristian Meisingset og Ragnhild Ulltveit-Moe (Minerva), Sigrid Hagerup Melhuus (rådgiver i Agenda), Maryam Iqbal Tahir (skribent og samfunnsdebattant), Margrete Løbben Hansen (student og ansvarlig redaktør i Kulturutvalget) og Jens Kihl (politisk journalist i Klassekampen).
  • Resultatet av kåringen: Her er Minervas 10 kule kvinner.

– Nå skriver du på sesong 3. Hvilke temaer ønsker du å se nærmere på nå?

– Jeg er veldig opptatt av relasjoner og hvordan mennesker forholder seg til hverandre. De to første sesongene har handlet mye om kjærlighet og ambisjoner.

Nå vil Seljeseth sette mer fokus på vennskap, forteller hun.

– Vennskap er noe av de mest kompliserte relasjoner vi kan ha, sier hun.

Å se forbi kompisene sine

Film- og TV-bransjen får stadig kritikk for å være for mannsdominert. Det gjelder særlig regissørene og manusforfatterne, men også at det er så mange mannlige hovedroller.

Seljeseth har kjent på følelsen av å være i mindretall. Kvinneperspektivet møter ikke like stor forståelse hos hennes mannlige kollegaer, forteller hun.

– Vi mangler kvinner i flere ledd. Jeg har opplevd å føle meg litt alene i ting, og at perspektivet mitt, som kvinne, kan oppleves fremmed.

Hun kjemper hardt for å få gjennomslag, sier hun.

– Det kan føles som at når historier handler om en mann, så forstår alle perspektivet. Det er universelt. Mens hvis det er fra et kvinneperspektiv, er det spesifikt for vårt kjønn. Det er synd.

– Hva skal til for å få flere kvinner inn i film- og TV-bransjen?

– Det er viktig at vi er oppmerksomme på situasjonen, og at den blir belyst som et problem, slik at vi kan gjøre tiltak for å bedre situasjonen. Det handler litt om at man må se forbi kompisene sine når man skal ansette folk. Og så håper jeg at det at det har kommet så mange bra damer på banen, kan inspirere andre til å hive seg utpå, sier Seljeseth.

– Det er sprøtt, for jeg føler at jeg har lyst til å gjøre det jeg driver med nå, for alltid.

Hun er forsiktig med å spå om egne ambisjoner og forventninger til karrieren som manusforfatter.

– Det er sprøtt, for jeg føler at jeg har lyst til å gjøre det jeg driver med nå, for alltid. Men jeg håper å kunne fortsette å utvikle meg, bli bedre og skape noe som fortsetter å gi gjenklang i andre mennesker.

– Nå går jeg i tog!

Seljeseth sier at hun selvsagt kaller seg feminist.

– Fordi likestilling er ufattelig viktig, og vi har mye igjen!

– Hva er ditt forhold til 8. mars?

– Jeg skjønte nok først da jeg ble litt eldre at 8. mars er en veldig viktig dag. Det er strukturer i samfunnet som har gjort at problemene vi står ovenfor med likestilling, ikke blir så godt kommunisert i oppveksten. Nå går jeg i tog!

Juryens begrunnelse: Siri Seljeseth

Siri Seljeseth (f. 1988) har skapt serien Unge Lovende, og tar med det pulsen på en generasjon der perfeksjonisme og selvrealisering står i fokus. Det gjør hun på en måte som er intelligent, befriende naturlig og med en god porsjon selvironi. Vi har ikke sett noe liknende.

Det er vanskelig å peke på den viktigste likestillingssaken i 2017, synes hun.

– Alt er viktig. Likestilling er kjempeviktig. På verdensbasis må den viktigste saken være lik verdi mellom kjønn, at alle skal ha samme rettigheter, og det har vi jo ikke slik verden er nå. I Norge handler det mye om muligheter, lik lønn, holdninger og hvordan vi ser på kvinner.

– Hvis du skulle kåret en kul kvinne, hvem ville det vært?

– Mine medspillere i Unge lovende, Gine Cornelia Pedersen og Alexandra Gjerpen. De damene har inspirert meg mest av alle. De har aldri sluttet å jobbe for det de vil ha.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden