SPALTIST

Professor Guy Standing mener inntektsfordelingssystemet på 1900-tallet har brutt sammen, erstattet av en ny klassestruktur: Et «plutokrati» av multimilliardærer, en gruppe «fastlønnede», et krympende industrielt «proletariat» og et raskt voksende «prekariat».

Prekariatet – den nye underklassen

Du har kanskje ikke hørt om dem, men de følger deg på Twitter.

Publisert Sist oppdatert

«Dette er min generasjon. Sinna-twitrerene. De selvlærte YouTube-marxistene. De mislykkede hipstere og frilanserne. De siste demonstrantene som prøvde å stanse budsjettkuttene, som satt oppe hele natten og forbannet skatteunndragelse og Caymanøyene. Tjue-trettiåringene som bygde Storbritannias nye venstreside.»

Slik starter Ben Judah en artikkel i The Financial Times om Momentum-bevegelsen som curlet Jeremy Corbyn til ledervervet i Labour. Han beskriver den forbløffende energien og idébrytningen som for tiden preger venstresiden. En er tilhenger av «fullautomatisert luksus-kommunisme», en annen er inspirert av Rosa Luxemburg.

Årsakene til at sentrum-venstre sliter, er velkjente: Maktbakrusen fra 90-tallet; svekkelsen av arbeiderklassen; sjampanjesosialistenes inntog; vanskene med å bygge en «minoritetenes majoritet»; tabben å ta globalistenes side, vanskene med å være sosialdemokrat i en liberal tid.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS