Politikk

Han er Venstres mareritt

Henrik Heldahl, student, skriver for amerikanskpolitikk.no.

Bilde: Privat

– Hvis jeg kunne valgt, skulle Venstre ha gått sammen med Arbeiderpartiet, sier student Henrik Heldahl.

Henrik Heldahl (24) har stemt Venstre de siste tre valgene. Men ikke i år. Bodøværingen som er bosatt i Trondheim, synes forholdet til Fremskrittspartiet gjør det vanskelig.

– Den viktigste grunnen til at jeg ikke stemmer Venstre, er at Trine Skei Grande er villig til å samarbeide med Fremskrittspartiet. Jeg mener at Skei Grande tar partiet i feil retning. Hun setter makt over prinsipper. Det er i og for seg forståelig, for forrige gang en Venstre-leder viste ryggrad, havnet de under sperregrensen, sier Heldahl.

Han viser til da Sponheim i valgkampen i 2009 fikk partiet under sperregrensen da han nektet å støtte en regjering med deltakelse fra Fremskrittspartiet.

Heldahl studerer til mastergrad i statsvitenskap og skriver for amerikanskpolitikk.no.

Han er helt uenig med Frp, forklarer han.

– Det jeg liker, kan ikke forenes med Frp. Hvis jeg kunne valgt, skulle Venstre ha gått sammen med Arbeiderpartiet.

– Hva er det du liker med Venstre?

– Det er det mest sekulære partiet i landet, og det viktigste for meg er de sekulære verdiene. Det er de som skaper likheten i samfunnet, og der synes jeg Venstre står sterkt. De er et gudsforlatt, kongehatende parti, akkurat som meg. Så liker jeg også at Venstre prøver å få til en mer innovativ miljøpolitikk, ikke bare gjennom straff. Også har de flotte politikere, som Sveinung Rotevatn, sier Heldahl, som understreker at han ikke er medlem av Venstre eller har noen partitilhørighet.

– Jeg synes valget er helt forferdelig og vurderer å stemme blankt, sier Heldahl.

– Hva er det som er så problematisk med Frp?

– Innvandringspolitikken. Og den måten Sylvi Listhaug snakker om norske verdier og miljøpolitikken på er veldig fjern fra det jeg liker med Venstre. 

– Hva skal du stemme nå da?

– Jeg har ikke peiling. Jeg synes valget er helt forferdelig og vurderer å stemme blankt.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

– Meldt meg ut

Heldahl er ikke den eneste som tenker slik.

– Jeg har meldt meg ut av partiet for noen uker siden, og hovedgrunnen var at de vil opprettholde støtten til regjeringen, sier en person som ikke ønsker å stå frem med navn til Minerva. 

Uklokt

Stortingskandidat Sveinung Rotevatn i Venstre mener det er uklokt å la være å stemme på et parti på grunn av andre partiers politikk.

Sveinung Rotevatn (V) mener, kanskje ikke så overraskende, at det er uklokt ikke å stemme Venstre.

Sveinung Bråthen / Venstre [CC BY-SA 2.0]

– I Buskerud ligger for eksempel det siste mandatet og vipper mellom Venstre og Fremskrittspartiet. Mitt råd er å stemme på det partiet du er mest enig med, fordi det er dette som avgjør hva som blir resultatet på Stortinget.

Partiene på Stortinget stemmer dessuten stort sett etter egen mening, påpeker Rotevatn.

– Det betyr at Venstre av og til stemmer med Fremskrittspartiet, og av og til med Arbeiderpartiet. Det eneste det bidrar til ikke å stemme Venstre, er å svekke Venstres makt.

– Får du mange slike tilbakemeldinger?

– Jeg står mye på stand. Noen sier at de aldri vil stemme på Venstre med mindre jeg garanterer at vi aldri vil gå i regjering med Frp. Andre vil at vi skal garanterer for at vi støtter en borgerlig regjering. Det er nok rett og slett slik at velgerne er ganske delt i disse spørsmålene, og vi kan ikke gjøre alle til lags.

– Jeg vil tro at Venstre-velgere kan finne vel så mange grunner til å mislike Arbeiderpartiet, Senterpartiet eller Rødt, svarer Rotevatn.

– Det vi lover, er at vi vil bidra til en borgerlig regjering. Det er nettopp fordi vi finner samlet sett finner mest støtte til vår politikk på borgerlig side. Det er mange grunner til å mislike Frp, men jeg vil tro at Venstre-velgere kan finne vel så mange grunner til å mislike Arbeiderpartiet, Senterpartiet eller Rødt, avslutter Rotevatn.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden