– Han hadde ingen problemer med å se konsekvensene av diktatur

Jahn Otto Johansen

  • Norsk journalist og forfatter.
  • Født 3. mai 1934 i Porsgrunn.
  • Døde 1. januar 2018.
  • Utenriksmedarbeider i Morgenposten 1956–66, redaksjonssekretær i NRK 1966–77, sjefredaktør i Dagbladet 1977–84.
  • Fra 1984 utenriksmedarbeider i NRK, bl.a. utenrikskorrespondent i Moskva, Washington og Berlin.
  • Johansen har utgitt en lang rekke bøker, særlig om utenrikspolitiske forhold, bl.a. Sovjet er ikke bare Moskva, (1977), Inn i Amerika (1987), Det «hellige» Russland (1995), Folket som ingen ville ha; forfølgelsen av sigøynerne i Øst-Europa (1996). Samt en rekke erindringsbøker.
Kilde: Store Norske Leksikon (SNL.no).

– Han hadde ingen problemer med å se konsekvensene av diktatur, sier avis-veteranen Per Egil Hegge om Jahn Otto Johansen, som gikk bort 1. nyttårsdag i år.

Selv ble Hegge kastet ut som reporter fra Sovjetunionen i 1971. Han trekker frem Johansens uredde engasjement for enkeltmenneskene og deres historie som noe av hans varemerke.

– Han gjorde en banebrytende innsats som utenriksreporter. Han hadde en unik evne til å komme i kontakt med helt vanlige folk og å få dem til å snakke. Og så hadde han en kvikkhet og et blikk for hva som var nyheter, det var noe han fornemmet med en gang.

Per Egil Hegge er norsk presseveteran med bakgrunn blant annet fra Aftenposten.

Juritzen Forlag

– Dette var noe nytt på 70- og 80-tallet?

– Det han gjorde, var å forskyve balansen til dagliglivet og til hendelser som betyr noe for helt vanlige mennesker.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Uredd

Som journalist var Jahn Otto Johansen også kjent for å være en levemann med et stort ego, noe han ifølge Hegge var godt klar over selv. Han var heller ikke redd for å legge seg ut med kolleger og andre.

– Han syntes ikke det var noen vits i å bruke tid på å snakke med dem han var enig med, da lærte han jo ingenting.

Kranglet med AKP

Hegge viser til hvordan Johansen uredd utfordret AKP-ml-ernes støtte til kommunistiske skrekkregimer som Kina, Kambodsja og Albania. Det førte også til at Johansen, særlig i sin karriere som NRK-journalist, fikk en rekke skyllebøtter etter seg.

– Det er ikke den gruppen som står igjen med det beste ettermælet, for å si det sånn.

Israel-venn

I en kommentar i Aftenposten trekker Harald Stanghelle blant annet frem hvordan Jan Otto Johansen ble en uredd forsvarer av Israel og det jødiske folket i en tid der norske journalister og offentligheten generelt ble mer propalestinsk.

«Han hadde over mange år utviklet en dyp forståelse for det jødiske folk, og boken Min jiddische mamma er nok høydepunktet blant hans mellom 70 og 80 bøker», skriver Stanghelle

Fortelleren og livsnyteren Jahn Otto Johansen: «En av det 20. århundrets viktigste norske journalister» https://t.co/yed5ouQnQc

— Harald Stanghelle (@HStanghelle) January 2, 2018

– Minnene vil leve videre

I 1991 ble Johansen i en meningsmåling kåret til den journalisten det norske folk hadde størst tillit til. Den profilerte utenriksreporteren og tidligere Dagbladet-redaktøren ble også minnet av kulturminister Linda H. Helleland på Twitter tirsdag.

Jan Otto Johansen ga oss som journalist og forfatter et rikt innblikk i vår verden med sin formidlingslyst, sine ord og meninger. Bøkene og minnene vil leve videre.

— Linda H. Helleland (@Lindacath) January 2, 2018

Flere andre profiler delte også minneord om utenriksjouranlisten på Twitter:

Jahn Otto Johansen åpnet vinduer mot verden i en tid da vi ikke hadde verden i hånden. Takk for kunnskaps- og fargerikdom.

— Vidar Helgesen (@VidarHelgesen) January 2, 2018

Trist melding på nyåret: NRK-veteran Jahn Otto Johansen er død. En kunnskapsrik og dyktig kollega er gått ut av tiden

— Jon Gelius (@NRKGelius) January 2, 2018