Kommentar

Han kan bli Hareides etterfølger

MULIG ETTERFØLGER: Kjell Ingolf Ropstad ser foreløpig ut til å være den sterkeste kandidaten, om Knut Arild Hareide skulel trekke seg.

Bilde: KrF

Om Knut Arild Hareide skulle trekke seg etter KrFs ekstraordinære landsmøte, finnes det flere mulige etterfølgere.

Da Knut Arild Hareide gjennom boken «Det som betyr noe» og talen til partiets landsstyremøte tidligere i oktober varslet at han ville gå til venstresiden, følte mange borgerlig orienterte i partiet seg tatt på sengen. Kilder Minerva snakket med var også skeptiske til om noen ville tørre å ta kampen med partilederen. Det er i ferd med å endres.

På overflaten er forholdet mellom Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad fortsatt gemyttelig, og de to blir ofte observert sammen. Men den siste uken, med Ropstads utfordringer til blå og rødgrønn side i politikken, fremstår Agder-politikeren i et annet lys.

I spørsmål som tvillingabort løfter Ropstad frem et spørsmål som kjernetroppene i partiet er svært opptatt av, og som har resonans også utenfor de mest lojale velgergruppene. Samtidig er det første gangen så langt i prosessen, at vi tydelig ser at Ropstad tar et selvstendig initiativ egnet til å påvirke utfallet på landsmøtet.

Uklart

På høyresiden: Hans Olav Syversen

Hildegunn Bernsen / Wikicommons

Det er fortsatt uklart om Knut Arild Hareide faktisk trekker seg, om han skulle få det ekstraordinære landsmøtet mot seg. Mye tyder imidlertid på det, og da virker Ropstad nå som den selvskrevne lederkandidaten.

Alle som lar seg velge til nestleder i et parti, har naturlig nok en tanke om at de på et tidspunkt kan bli ledere. For Ropstad kunne det nok isolert sett vært en fordel å vente noen år, bli mer erfaren og kjent som rikspolitiker. Men han fremstår nå som klar til å ta over.

Høyresidekandidat

Blant andre aktuelle navn er Hans Olav Syversen. Han har blant annet vært foreslått av tidligere Oslo-byråd Aud Kvalbein. Den tidligere stortingsrepresentant røk ut fra Stortinget i fjor høst, men er fortsatt et kjært navn for mange borgerlige orienterte i partiet. Det er imidlertid en klar ulempe for ham at han ikke sitter på Stortinget, selv om problemet kan omgås hvis han som ny leder får en plass ved Kongens bord i en ny flertallsregjering utgått av Høyre, Venstre, Frp og KrF.

Syversen er nok også ansett for å være en anelse lenger til høyre enn Ropstad, noe som kan være negativt i en prosess hvor partiet eventuelt vil trenge å samle seg rundt en ny leder. Men det kan samtidig tale til hans fordel at han nå ikke er aktivt involvert i maktkampen i partiet. 

Sentrumsposisjoner

To andre navn som kan nevnes i denne sammenheng er Hans Fredrik Grøvan og Olaug BollestadBegge disse to kan fremstå som mer samlende enn Ropstad eller Syversen.

Grøvan har lang erfaring og bred kontaktflate i partiet. I tillegg representerer han den delen av Sørlandet hvor Kristelig Folkeparti fortsatt står svært sterkt. Man kan også tenke seg et scenario der partiet ender opp med å fortsette uten å gå inn i noen regjering, slik Grøvan har tatt til orde for. I en slik situasjon kunne han vært en naturlig kandidat til å forvalte det synspunktet. 

Nestleder Olaug Bollestad er fra KrF-bastionen Rogaland. Selv om hun har endt opp på samme side som Ropstad, for en borgerlig regjering, var det lenge knyttet spenning til standpunktet hennes om hvem partiet bør samarbeide med.

Hun fremstår dermed som mer samlende. Og selv om hun ikke er den samme typen pressemagnet som Ropstad og Hareide, er hun en person mange KrF-ere kan identifisere seg med.

Men viktigere enn en samlende person, er det å få en leder som kan bringe partiet ut av den politiske hengemyren KrF befinner seg i. Da trekker Ropstad trolig det sterkeste kortet, om Hareide skulle velge å gå av.

KrF kan brekke i to

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden