Kommentar

Hareide + Støre = Sant

Bilde: Stortinget (CC BY-NC-ND 2.0)

Dersom ingen gir Knut Arild Hareide kamp om ledervervet, er Jonas Gahr Støre sannsynligvis statsminister om et år.

På fredag er det landsstyremøte i Kristelig Folkeparti. Her venter alle på hva Knut Arild Hareide vil mene om partiets fremtid og hvem KrF skal samarbeide med.  

Et svært tydelig hint er likevel allerede gitt. Knut Arild Hareides bok Det som betyr noe – Et Krf for vår tid kan vanskelig leses som noe annet enn et forsvar for at KrF bør søke nye samarbeidspartnere.

I bokens siste kapittel drøfter Hareide hvilken samarbeidsstrategi KrF bør ha. Her argumenteres det for at dagens politiske situasjon er uholdbar for partiet. Det er vanskelig å være uenig i den analysen: Som Hareide skriver, har KrFs uavklarte rolle i samarbeidsspørsmål skapt en situasjon der partiet ikke lenger klarer å få oppmerksomhet rundt sine øvrige saker. KrF må derfor nå tydeliggjøre sin posisjon i samarbeidsspørsmålet og selv søke regjeringsmakt.

I boken peker ikke Hareide direkte på at han foretrekker et samarbeid med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet – men, og det er det sentrale her: han utelukker det heller ikke. Det gjør han derimot når det kommer til hvorvidt KrF kan sitte i regjering med FrP, et parti som ifølge boken tilhører ytre høyre fløy.

Hareide skriver at for at KrF skal kunne delta i en regjering, må denne ha et tyngdepunkt i sentrum – og han presiserer at en regjering som inneholder et stort Høyre og et sterkt FrP ikke vil ha et slik tyngdepunkt. Dermed utelukkes det at KrF kan ta del i dagens regjering ledet av Erna Solberg. Dette kan bare bety at dersom KrF skal inn i regjering, hvilket Hareide argumenter for, så må dagens regjering gå av.

Det er likevel usikkert om Hareide vil få støtte i eget parti for en slik linje. Flere i KrF har etterlyst mer lederskap, men at det ikke er sikkert de vil like det når de får det. Hvorvidt de vil motsette seg en reorientering mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet forblir uklart.

Store deler av KrFs tillitsmannsapparat foretrekker fremdeles at KrF skal samarbeide mot høyre, men internt i denne gruppen er det flere nyanser. Og mange av de som mener KrF bør holde seg til høyresiden, mener dette av rent pragmatiske årsaker, men er ikke nødvendigvis prinsipielle motstandere av andre veivalg.

For venstrefløyen i KrF er det motsatt. De ser også flere av de pragmatiske argumentene for hvorfor KrF bør holde seg til høyre, men er klare prinsipielle motstandere av å inngå i en regjering med FrP.

I politikkens verden er vanligvis dynamikken den at prinsipp trumfer pragmatikk. Når prinsippene har utelukket et alternativ, står pragmatikken igjen for å vurdere de gjenværende mulighetene.

Det vil i vårt tilfelle være å velge mellom dagens uavklarte situasjon og å felle dagens regjering i håp om å skape rom for KrF i et nytt regjeringsalternativ. En kilde i KrF sier til Minerva at om dagens uavklarte samarbeidssituasjon fortsetter, vil det være langt opp til sperregrensen neste gang. For flere av pragmatikerne regnes det derfor som bedre for KrF å danne regjering med Arbeiderpartiet enn å fortsette i dagens situasjon – selv om de ikke har Arbeiderpartiet som førstevalg.

Om partilederen legger hele sin tyngde bak dette veivalget, er det få som ønsker seg en åpen maktkamp og enda færre som vil risikere å lede den. De liker det kanskje ikke, men mange på høyrefløyen i KrF vil trolig tolerere Hareides beslutning.

Det er mer usikkert om KrFs velgere, som med en margin på 60 prosent mot 22 prosent foretrekker Erna Solberg fremfor Støre, er like tolerante. Spørsmålet er om noen er villig til å kjempe deres sak i KrF-ledelsen – eller, om det er det som kreves – vil utfordre Hareide.

Etter Hareides bok fremstår likevel en sak klar: Dersom høyresiden i partiet ikke motsetter seg partilederens valg, er det bare et spørsmål om tid før KrF har skiftet side.

Les også Jan Arild Snoens artikkel fra fredag om hvor KrFs velgere plasserer seg. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden