Få illusjoner i Hellas

En desillusjonert gresk befolkning går til urnene i et svært viktig valg. De konservative ser ut til å ta over, men har begrenset handlingsrom.

Publisert Sist oppdatert

Den 7. juli er det parlamentsvalg i Hellas, og det går etter alle solemerker og meningsmålinger mot et regjeringsskifte. Statsminister Tsipras og Syriza vil mest sannsynlig måtte vike plassen for høyrepartiet Nea Dimokratia, anført av partileder Kyriakos Mitsotakis.

På papiret er endringen drastisk: Fra et selverklært venstreradikalt parti, tilbake til et tradisjonelt borgerlig parti som i lange perioder styrte Hellas, frem til den økonomiske krisen som Hellas først nå tar sine første famlende skritt ut fra.

Dette valget er også de siste hvor det største partiet får et styringstillegg på 50 seter i parlamentet (av 300), hvilket gjør at Nea Dimokratia har forutsetninger for å danne flertallsregjering på egenhånd. (Grunnlovsendringen som avvikler ordningen med dette styringstillegget har først virkning fra og med neste parlamentsvalg). Nea Dimokratia vil alternativt kunne finne regjeringspartnere, først og fremst i Kinima Alagis («Endringsbølgen», egentlig det sosialdemokratiske PASOK under nytt navn og ledelse).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her